Наистина ли се храним с риба, която съдържа пластмаса

Риба яде найлонова торбичка в морето.
Снимка: Алами/Ройтерс

Проблемът със замърсяването на световния океан с пластмаса става все по-сериозен и е довел до образуването на цели острови от пластмаса - някои с размери по-големи от Великобритания. Пластмасата е навсякъде в жизнената среда на морските животни, а вече и в техните организми. Публикации в различни сайтове, които се споделят от хиляди потребители на социалните мрежи, твърдят, че чрез рибите тази пластмаса попада и в хората.

Твърдение: Храним се с риба, която съдържа пластмаса

Подобни заглавия бяха публикувани в множество информационни сайтове (тук и тук) и бяха споделяни от хиляди потребители в социалните мрежи. Решихме да проверим до колко тези твърдения отговарят на истината.

Деница Петрова от "Грийнпийс - България" посочва, че Черно море е сред най-замърсените с пластмаса водни басейни в света. Това са показали резултатите от кампания на природозащитната организация, по време на която е изследвано количеството на микропластмаса в морето. Открити са стотици хиляди микрочастици на един квадратен километър. Изследването на Българското Черноморие е показало, че най-много пластмасови отпадъци има в устието на река Камчия, от където те попадат в Черно море.

"След години, под въздействието на солената вода и атмосферните условия, пластмасата в морето се разпада до микропластмаса. Рибите и другите морски обитатели често бъркат тези малки частици с храна. Поглъщат ги, а от там те попадат в хората", каза Деница Петрова.

Тази информация се потвърждава и от изследвания, извършени от учените в Института по океанология към БАН.

Доцент Виолин Райков съобщи, че вече има научни данни, които доказват наличието на микропластмаса в човешкия организъм.

"Тепърва ще се изследва как тази пластмаса влияе на човека, но със сигурност не е полезна. Тя попада в човешкия организъм не само чрез рибата, но и чрез други храни. Микропластмаса може да има дори и във водата, която пием. Друг сериозен проблем е, че към тези малки частици се прикрепят химични вещества, които са вредни. Те обикновено се изхвърлят заедно с пластмасовите продукти", твърди още Виолин Райков.

Четирима студенти от "Импириъл Колидж" в Лондон проведоха експедиция с яхта в Средиземно море с цел да изследват замърсяването с пластмаса на водните басейни. Ръководител на експедицията и капитан на яхтата е варненецът Искрен Пеев. Експедицията трябва да приключи в средата на месец октомври.

"Когато пластмасовите отпадъци попаднат в моретата и океаните, те не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. След време те се поглъщат от морските организми или попадат в питейната ни вода. Ние използваме специална мрежа, с която събираме частици, по-големи от 180 микрона, като пробите ще бъдат анализирани в специална лаборатория. Вече има изследвания за това, че пластмасата се натрупва не само в рибите, но и в птиците, като дори блокира работата на някои от органите им. В същото време проучване показва, че в телата на 80 процента от младите британци са открити следи от микропластмаса", съобщи Искрен Пеев.

Заключение

Твърдението, че ядем риба с пластмаса е ВЯРНОТрябва да се има предвид обаче, че все още не е ясно какво е количеството микропластмаса, което даден човек поглъща с храната си. Не се знае със сигурност и как пластмаса се отразява върху жизнените функции на човешкия организъм. Освен това, хората поглъщат пластмаса с много други хранителни продукти, а не само с рибата и морските дарове.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00