Остава ли българският Северозапад най-бедният регион в страната и в ЕС?

Снимка: БГНЕС

Вече 15 години Северозападът е сочен за най-бедния регион на България и на ЕС. През 2007 година статистическата служба на ЕС Евростат излезе с данни, че в този български регион, наред със Североизточна Румъния, хората са най-бедни. Конкретните данни показваха, че брутният вътрешен продукт на човек от района на Северозападна България е 6400 евро или само 26% от средния за Европейския съюз. Предпоследен регион по този показател е Североизточна Румъния с 6600 евро на човек.

С годините изразът "най-бедният регион" остана клише, когато се говори за Северозапада.


Твърдение: Българският Северозападен район е най-бедният в страната и в Европа

Европейската статистика вече сочи друго. Българският Северозапад вече не е най-бедният в Европа по брутен вътрешен продукт на човек от населението, но отстъпва последното място на друг регион, отново от България. След френския отвъдморски департамент Майот, в Индийския океан, в дъното на класацията за 2021 година се нарежда Южният централен район. Ако следим показателя брутен вътрешен продукт като критерий за бедност в страната, Северозападът отстъпва дъното освен на Южния централен район и на Северния централен, каза Цветан Цветков, началник на отдела във Видин към Националния статистически институт.

"В Северозападния регион брутният вътрешен продукт на глава от населението за предходната година в левове е 13 840 лева. След него, макар и с разлика само от два лева- 13 838 е Северният централен район, докато Южният централен район е с 13 294 лева брутен вътрешен продукт на човек от населението. Това е показателят, който цитираме, но първо какво представлява показателят брутен вътрешен продукт".


В Европейския съюз България е страната с най-нисък вътрешен продукт на човек от населението за 2021 година, а Румъния се придвижва напред в класацията. Като съседи често се сравняваме по различни показатели. На Борислав Митрашков се налага да пътува до Румъния поне два пъти седмично и за последните години вижда промяна.

"Наблюдавам доста добро икономическо развитие. Примерно бях в Румъния, в зоната на област Долж през едни селца, които в момента разширяват пътищата. Преасфалтират и създават благоприятни условия на живот за хората на село. Също така мога да твърдя, че младите хора в румънските села си остават в селата и техните села са пълни с хора. Другото, по което съдя, е покупателната способност на румънците спрямо българите. Не напразно български фирми търсят алтернатива, за да продават своята продукция, стока в Румъния. Като цяло в Румъния колкото по на запад се отива, толкова повече се вижда по-богатия стил, начин на живот да го кажем…"

От другата страна на границата - в България, в Северозапада хората казват, че има какво да покажат, но се надяват на по-добри пътища и инвестиции в региона.

Заключение

Твърдението, че българският Северозапад е най-бедният регион в страната и в Европа е НЕВЯРНО. Данните на Евростат сочат, че този регион вече не е на дъното на класацията, въпреки че страната ни остава с най-ниски показатели за БВП на човек от населението за 2021 г.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00