Не, този знак не показва наличието на насекоми в храната

В публикация на български потребител в TikTok се твърди, че знак върху опаковката на кувертюр показва не само наличието на атразин в продукта, но и на "буби". 


По данни на самия потребител в профила му във Facebook към 5 април статичното видео в TikTok е видяно 73 000 пъти, харесано е близо 1200 пъти, споделено е 650 и е запазено в колекции 242 пъти.

\

 Към 14 април т.г. видеото е гледано над 94 200 пъти:


В последните месеци все повече се разпространява твърдението, че веществото атразин превръща младите мъже в жени. Призовава се да не се купуват храни с логото на Rainforest Alliance, изобразяващо жаба. Вероятно и в тази публикация опасението на потребителя за наличието на атразин е свързано с това твърдение. Екипът за проверка на факти на БНР вече установи, че то е невярно. При хората атразинът не може да смени пола, тъй като комбинацията от две полови хромозоми определя биологичния пол на ембриона и тази генетична информация не може да се променя. Не е вярно и че логото, изобразяващо жаба, показва, че в дадените храни и напитки има наличие на атразин или продуктите са отгледани на места, на които хербицидът се използва. Печатът доказва, че продуктът достига до потребителите чрез земеделци, които отговарят на екологични, социални и икономически критерии, изложени в стандарта на международната неправителствена организация Rainforest Alliance.

Твърдение: Определен знак върху опаковките показва наличието на насекоми в продукта 

При търсене по изображение в Google на логото, което според потребителя вече показва "буби" в кувертюра, установихме, че то е на международната организация Fairtrade. 
Fairtrade е международна организация от търговски мрежи - дистрибутори на продукти, произведени в по-бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите. Целта на тези организации е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазят околната среда. В движението участват три регионални мрежи на производители - фермери и работници в Африка и Близкия изток, Азия и Тихия океан и Латинска Америка и Карибите. Целта е да се осигури на производителите от развиващите се бедни страни възможност да продават продукцията си на глобалния световен пазар и да получават адекватно заплащане. По този начин се ограничава експлоатацията на детски труд и глада. 

Продукт с марката Fairtrade означава, че производителите и фирмите са изпълнили строги социални, икономически и екологични стандарти.
От организацията дават пример: когато закупите шоколад с логото Fairtrade, ще знаете, че производителите от места като Кот д’Ивоар и Гана получават по-справедлива цена за своето какао. Тоест те получават цена за реколтата си, с която е по-вероятно така да покрият своите разходи за образование, храна и здравеопазване. Освен това получават допълнителна премия за честна търговия, която могат да  инвестират в своите общности и да се борят с последиците от изменението на климата.

В официалния сайт на FAIRTRADE са подробни описани различните форми на логото и тяхното значение.

Оцветените в бяло знаци показват, че съставката, посочена на тях, е произведена по стандартите на Fairtrade, като например какао в зърнена закуска. Това е различно от черното лого, която означава, че всички съставки в продукти, са сертифицирани по Fairtrade. В случая със сниманата опаковка от кувертюр логото показва наличието на какао, произведено в съответствие с Fairtrade. Стрелката на логото сочи към повече информация на гърба на опаковката за произхода на какаото. Пример с подобен продукт на марката: 

Голяма търговска верига в България, предлагаща показания във видеото продукт, уточнява в сайта си значението на всички знаци за качество върху опаковките си. Веригата е един от първите партньори на програмата за какао (от 2014 г.) "Етикетът на програмата може да бъде изобразен само на опаковката на продукта, ако какаото, необходимо и използвано в продукта, е закупено в съответствие с всички изисквания на Fairtrade", уточняват от компанията. 
"Fairtrade означава по-добри условия за дребните фермери и работници в Африка, Азия и Латинска Америка. Повече от 1,6 милиарда души вече печелят от стабилни минимални цени, демократични организационни структури, опазване на околната среда, както и безопасни условия на труд", обясняват още от търговската верига.

Заключение

Твърдението, че конкретно лого върху хранителен продукт показва наличието на насекоми и веществото aтразин в него е НЕВЯРНО. Логото е на търговското партньорство Fairtrade, което цели да допринесе за устойчивото развитие, предлагайки по-добри търговски условия на дребните производители и работници от Африка, Азия и Латинска Америка. 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00