Мит ли е, че габровци дишат чист балкански въздух?

Топлофикация Габрово
Снимка: БТА

Вече години замърсяването на въздуха се превърна в реален проблем най-вече за хората, живеещи в големите градове. Отдавна приета теза е, че хората от планинските райони се радват на чист и свеж въздух. През последните отоплителни сезони жителите на Габрово все по-често алармират за замърсяване на въздуха от местния ТЕЦ, а социалните мрежи изобилстват от снимки, на които се вижда изпусканият от комина черен дим. Хората в района се оплакват и от разнасяща се миризма на сяра.

Твърдение: Габровци не дишат чист балкански въздух 

"Прането ми е черно. Около терасите има сажди и се дишат. Че ТЕЦ-а замърсява, замърсява се. Няма какво да се лъжем. Количеството автомобили се увеличава с всеки изминал ден все повече. Моите комшии имат по две. Замърсяването се увеличава, защото не всички са на природен газ... Около ТЕЦ-а там доста често падат сажди. Покрай тоя район е наистина неприятно особено зимата като минеш да видиш черния сняг покрай ТЕЦ-а, там наистина е видимо..... ТЕЦ-а когато работеше, ние живеем на високо и се вижда смога. Пушек като перелина над града. Долу, осезаемо. Градът се дели на две - буквално. От едната страна няма- от другата има. Някой път има миризма на пластмаса.... Движението в Габрово през пиковите часове на деня е доста оживено, въпреки, че сме спокоен град.... За щастие течението на реката отнася доста, но като цяло е много по- добър от други градове въздуха. Градът общо взето е с чист въздух. ...Вероятно ако се вземат проби, пробите няма да са много добри зимата", заявяват габровци пред БНР.


Качеството на въздуха се проследява, но на територията на Габрово няма постоянен пункт, част от Националната система за мониторинг. Измерванията се провеждат периодично, чрез мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория - Русе. По сигнали на граждани и институции през тази и изминалата година бяха проведени извънредни измервания, включително в района на топлофикационното дружество.

Още за контрола и данните от мониторинга на атмосферния въздух от Милка Асенова, главен експерт в РИОСВ - Велико Търново:

"За изминалата 2022 г. и от началото на тази година са извършени няколко измервания- планирани и извън утвърдения график, който се утвърждава от министъра на околната среда и водите. През 2022 година в Габрово е проведено измерване на качеството на атмосферния въздух в продължение на 52 денонощия, равномерно разпределени през четирите сезона на годината. Измерваните показатели са фини прахови частици до 10 микрона, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и озон. Получените резултати показват, че няма регистрирани превишения на нормите за качеството на атмосферния въздух, съгласно изискванията на нашето законодателство. Във връзка с постъпил сигнал за проблем с качеството на въздуха в град Габрово е възложено извънредно измерване, което е проведено в началото на януари 2022 година. Резултатите от измерването показват, че няма превишение на средночасовите и средноденонощните норми по тези показатели, с изключение на една средночасова стойност по показател серен диоксид. Трябва да се има предвид, че тъй като серният диоксид е замърсител, който се емитира и от транспортни и битови източници, то ние не можем еднозначно да определим източникът на превишението. Относно постъпилите сигнали през месеците февруари и март тази година, от страна на Министерство на околната среда и водите са извършени две извънредни измервания с мобилна автоматична станция, при които измервания не са отчетени превишения на показателите".


Извънредните измервания, които сочат, че няма превишение на нормите, са проведени в определени дни през февруари и март, в тези месеци, в които от контролния орган - РИОСВ беше установено, че се изпуска пепел в атмосферния въздух от сградата, в която се намира котелът на въглища в местния ТЕЦ. Миналия месец от Регионалната инспекция дори спряха принудително работата на съоръжението, заради постъпили множество сигнали за прах и миризми от дейността на дружеството, посочиха проверяващите. Данните от измерванията обаче не потвърждават замърсяване на въздуха. Ето обяснението на Милка Асенова:

"Гражданите усещат миризма, когато уредите отиват да измерват, не отчитат никакви превишения, просто защото в дадения момент, когато се позиционират станциите или не са работили предприятията. Извършвани са извънредни измервания, не периодични. Няма постоянен контрол за качеството на атмосферния въздух в Габрово".

Разбира се, качеството на атмосферния въздух влошават всички бълващи през зимата комини на домакинствата, отопляващи се на твърдо гориво, както и промишлеността, третирането на отпадъците и транспортът.

И тъй като в Габрово няма постоянен контрол в рамките на Националната система, търсим друг източник на данни. Неотдавна беше внедрена система за мониторинг на качеството на въздуха в града, по инициатива на Общината. Инсталирани са 9 станции за 24- часово наблюдение, позиционирани на различни локации. Данните от станциите са достъпни и всеки може да следи за качеството на въздуха в реално време чрез онлайн карта.

Измерванията обаче са моментни и на база тези данни не може да се направи оценка и анализ, посочиха експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Оттам поясниха, че данните, с които те работят, съгласно националното законодателство, са осреднени за определен период – денонощие или година.

Заключение

Твърдението, че габровци не дишат чист балкански въздух е ПОДВЕЖДАЩОВ града няма постоянен контрол на качеството на въздуха, който да дава данни според установените нормативни изисквания. Измерванията на мобилните станции са периодични и не дават пълна представа.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00