Въвежда ли старозагорско училище "полово неутрални тоалетни"?

В публикации в няколко информационни сайта се появиха информации за "джендър толерантно училище" в Стара Загора (виж тук, тук и тук). Става дума за СУ „Максим Горки“, което според сайтовете се е обявило за подходящо за хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

В публикацията под снимка на СУ „Максим Горки“ дори четем, че „според образователното заведение се вкарват полово неутрални тоалетни, с цел да може всички деца да са идентични, без значение от това дали са момчета или девойки“.

Към текста е приложен и скрийншот, на който е указано, че училището е подходящо за хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

Твърдение: Старозагорско училище въвежда „полово неутрални“ тоалетни и пространство за толерантност към джендър идеологията

Сайтовете, тиражиращи информацията, обясняват, че съобщението от училището е изненадало родителите, които с недоумение били установили „новата програма“ за "полово неутрални тоалети и толерантност към джендър идеологията".

Направихме проверка на въпросната информация, като се свързахме с директора на СУ „Максим Горки“ Мариана Пенчева. Тя категорично отрече твърдението в интернет пространството, като по думите ѝ то е „гнусна клевета на завистници, които не могат да търпят успеха и просперитета на училището“.

Директорът на СУ „Максим Горки“ обясни, че е уведомила компетентните органи за атаката срещу училището, както и че Министерството на образованието е предприело действия по откриването на източника на въпросните публикации.

Малко след излизането на въпросните публикации във Фейсбук групата „Истината за Стара Загора“ се появи пост, който също категорично отрича твърденията за програма за създаване на "полово неутрални" тоалетни и пространство за толерантност към джендър идеологията в СУ „ Максим Горки“. Авторът му съобщава, че е заварил 6 заявки за публикуване на постове от новинарски сайтове в 4 старозагорски групи, които не са достигнали до масово разпространение във въпросните групи заради политиката на администраторите наскоро създадени профили без други публикации, снимки или идентификационни белези да се слагат на одобрение за първите им материали.Заместник-кметът по образованието на Община Стара Загора Надежда Чакърова – Николова и директорът на РУО – Стара Загора Милена Йолдова също потвърдиха, че става въпрос за „фалшива новина“, като подчертаха че, Министерство на образованието прави проверка по случая. От Министерство на образованието и науката също опровергаха информациите за училище, обявило се за „толерантно към джендър идеологията“. 

От ведомството уточняват, че  Средно училище „Максим Горки“ има въведено униформено облекло, избрано от ученици, родители, педагогически съвет, училищно настоятелство и обществен съвет и утвърдено в Правилника за дейността на училището. Униформите или елементи от тях са задължителни, което се контролира от дежурните учители. И още, че в училището има модерни дамски и мъжки тоалетни и 2 тоалетни за деца със специални образователни потребности/физически увреждания.


Заключение

Твърдението, публикувано в различни информационни сайтове, че СУ „Максим Горки“ в Стара Загора работи по програма за полово неутрални тоалетни/тоалети и толерира джендър идеологията е НЕВЯРНО. Директорът на учебното заведение Мариана Пенчева определи твърдението като "клевета". Заместник-кметът по образованието на Община Стара Загора Надежда Чакърова-Николова и директорът на РУО-Стара Загора Милена Йолдова също потвърдиха, че става въпрос за "фалшива новина". 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00