Вълна от конспиративни теории след природното бедствие

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Снимка: БНР БургасБезпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории. 

НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево, се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук.

В друг текст, споделен стотици пъти, се казва, че американската система ХААРП е причина за опустошителното наводнение.


Водната стихия отне живота на четирима български граждани, наводни стотици домове и хотели, и нанесе щети за около 30 млн. лева.

В периода 4-6 септември невиждани наводнения заляха и съседна Гърция, където поне 15 души загубиха живота си. Водата заля десетки градове и опустоши Тесалийската равнина - дом на 25% от селскостопанската продукция на страната.

Силният дъжд и наводнението засегнаха значително и Турция, и Испания. Най-опустошителна бе водната стихия в Либия, където жертвите са хиляди. Зад всичко това стои бурята Даниел. 

Твърдение: НАТО и ХААРП стоят за опустошителните наводнения у нас и в чужбина

Бурята Даниел е средиземноморски тип ураган (Медикан). Появата му се дължи на два фактора т.нар. Омега-блок, вероятността за който нараства с климатичните промени, и рекордно високата температура на морската вода в Средиземно море, която е пряко следствие от тези промени, казва в свой анализ Валентин Симеонов, който е част от авторския екип на „Климатека“. От 1995 г. той работи във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария, като основната му дейност е по разработване и използване на дистанционни оптични методи за измерване на замърсяването на въздуха и изследване на химични и физични процеси в атмосферата, както и измерване на основните парникови газове. 

Именно Омега-блок и високите температури на морската вода са основните причинители на наводненията в първите дни на септември в части от Европа и в Либия, каза за Българското национално радио Валентин Симеонов. 

„Времето в България и Европа се определя от преминаването от запад на изток на зони с високо и ниско атмосферно налягане, които се редуват. В зоните с високо налягане времето е слънчево, топло и без валежи, докато в тези с ниско атмосферно налягане то е дъждовно и облачно, с по-ниски температури. Когато придвижването на тези зони спре по някаква причина, това се нарича блокиране и промените на времето на дадено място се забавят или спират. Конкретната причина за валежите е, че над Централна Европа се блокира една зона с високо налягане, която беше оградена от югоизток и от югозапад от две зони с ниско налягане - едната над Йонийско море - до Гърция, а другата - в Атлантическия океан, близо до бреговете на Испания“, каза Валентин Симеонов. 

Той уточни, че в зоната с ниско налягане при Йонийско море се е развил циклон, който предизвика дъждовете в България, Гърция, Турция и Либия, а циклонът в зоната с ниско налягане над Атлантическия океан е причината за наводненията в Испания. Блокирането се предизвиква от въздушно течение, което е с височина между 9 и 15 км, известно като струйно течение, обясни ученият. 

„То представлява вятър със скорост от 100 до 300 км/ч, движи се от Запад на Изток. Енергията за задвижване на това въздушно течение идва от разликите на температурите в северната му част към полюса и южната част, която е към Екватора. Когато тези разлики са големи, движението е почти кръгово, а когато тези разлики намаляват, скоростта на струйното течение намалява, но не равномерно и то започва да се нагъва. Именно в гънките на това струйно течение се захващат двете зони с ниско и едната с високо налягане“, уточни пред екипа ни Валентин Симеонов.

Той добави, че глобалните климатични промени водят до значително по-бързо увеличаване на температурите в северните части на континента. Това от своя страна води до намаляване на температурните разлики задвижващи струйното течение и увеличаване вероятността от възникване на нагъването му, което захващат зоните с ниско и високо налягане. Това е т.нар. Омега-блок, наречен така, защото въздушното течение описва нещо подобно на гръцката буква Ω. Това е едната причина за опустошителните валежи. Другата причина са рекордно високите температури в Средиземно море. Наблюдавани са серии от 30 градусови горещи морски вълни. Горещите морски вълни са зони в морето с необичайно висока температура и се наричат така по подобие на горещите вълни на сушата.

Омега-блокът, който породи медикана Даниел/pivotalweather.com

* В зоната с високо налягане се образува антициклон, който предизвика горещи вълни, докато в източната зона с ниско налягане се образува медиканът, който предизвика екстремните валежи у нас. Черните линии разделят зоните с високо и ниско налягане и имат формата на главната гръцка буква омега Ω, от там идва и името на блока.

„Те увеличават значително изпарението от морето. Понеже и температурите на въздуха са по-високи, той може да поеме повече влага, при което се получава много голяма наситеност на въздуха с водни пари. Това е предпоставка за обилните валежи, защото тази влага захранва валежите в циклона. Средиземноморските циклони могат да достигнат големи размери, сравними с тропическите циклони (урагани) и за това често се наричат “Тропически тип Средиземноморски циклон“ или Медикан (от английското Mediterranean hurricane ), каза Валентин Симеонов.

Пред екипа ни той уточни, че след като е преминала през Гърция и България, бурята Даниел се е насочила към Либия. Изпаренията от Средиземно море допълнително са я захранили. Затова наводненията в Либия са толкова опустошителни, казва ученият. В зоната с най-много валежи са паднали количества дъжд от порядъка на 400 литра на кв/м, като обикновено там падат между 2 и 5 литра на кв/м. Тези валежи са паднали върху голяма площ и водата се е събрала в една единствена река, на която са се намирали два язовира. Внезапният наплив на вода ги е разрушил последователно и е предизвикал бедствието.

Като учен Валентин Симеонов обясни, че категорично не е възможно НАТО или ХААРП или която и да е световна сила или съвременна технология, да предизвикат подобни природни бедствия и изобщо да влияят на времето и климата. 

„ХААРП е американска система за изследване на високите слоеве на атмосферата, т. нар. йоносфера, която е разположена на височина между 60 и 100 км. Йоносферата играе важна роля при наземните радиовръзки и тези между изкуствените спътници и Земята. Слънчевите изригвания водят до промени в йоносферата и могат да доведат до сериозно нарушаване на тези връзки. ХААРП представлява предавател, който излъчва радиовълни и изследва влиянието им върху йоносферата. Това влияние до известна, но значително по-малка степен, наподобява влиянието на слънчевите изригвания. Максималната мощност на ХААРП е 3.6 МВт (3.6 милиона вата). Подобната руска система СУРА е с около 60 пъти по-голяма мощност от 190 МВт, а аналогичната европейска система EISCAT излъчва до 1000 МВт. За сравнение обичайните мощности на гражданските радиостанции могат да са между 0.2 и 0.5 МВт. Излъчването на ХААРП и останалите системи не си взаимодейства с долните части на атмосферата, които определят времето и климата“, обясни Валентин Симеонов.

Заключение

Твърдението, че НАТО и ХААРП стоят зад опустошителното наводнение, е НЕВЯРНО. Ученият Валентин Симеонов обясни, че природното бедствие е следствие от Омега-блок и високите температури на морската вода. Именно те са основните причинители на наводненията през този месец. Не е възможно американската система ХААРП да е виновна за бедствието, тъй като излъчването й не взаимодейства с долните части на атмосферата, които определят времето и климата. На пръв поглед изглеждащата голяма мощност е недостатъчна да предизвика сериозни промени дори в неголеми части на йоносферата. Мощността доставена от ХААРП или дори от EISCAT на единица обем в йоносферата, т.нар. плътност на мощността, е значително по-ниска от тази пристигаща от Слънцето.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00

Не е вярно, че БДЖ предлага безплатен годишен абонамент за 2,35 евро

През последните няколко седмици в социалните мрежи набира популярност публикация, в която се твърди, че Българските държавни железници откриват лятна промоция. "Безплатен абонамент за година само за 2,35 евро. Офертата е валидна за всички жители на България", се казва в публикацията. Твърдение: БДЖ предлагат "безплатен" абонамент за една година за..

публикувано на 17.07.23 в 06:00
Украински бежанци чакат куфарите си на летището в Цюрих, 22 март 2022 г.

Гони ли Швейцария украинските бежанци през март?

Споделена повече от 1400 пъти публикация във Фейсбук твърди, че на украинските бежанци с "автомобили и пари" в Швейцария не се дават помощи, както и че са със статус S, което означава, че всички те трябва да напуснат страната до края на март 2024 г. (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: До края на март 2024 г. украинските бежанци трябва да..

публикувано на 13.07.23 в 06:00