Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Снимка: ДА "Архиви"

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!".

Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук (виж тук и тук), а през последните дни пост в група в социалната мрежа е споделен 2500 пъти (виж скрийншота по-долу).

Приписваното на Вазов стихотворение, което уж е открито през 2016 г., предупреждава за "ислямско нашествие" в контекста на мигрантската криза в Европа през 2015 г.


Твърдение: Неизвестно до 2016 г. стихотворение на Иван Вазов предсказва ислямско нашествие 

В своя статия, публикувана от "Площад Славейков" през декември 2020 г., редакторът на сайта Силвия Недкова разказва как нейна първоаприлска шега във Фейсбук за измислено стихотворение на Иван Вазов (виж скрийншота по-долу) е добила лавинообразни размери и нейният "очевиден фалшификат" за "литературната сензация на века" се е "превърнал в реалност за мнозина". 

В поста на Силвия Недкова от 1 април 2016 г. има своеобразни подсказки, които сочат, че стихотворението е фалшиво - то е с дата "1 април 1916 г." и автор - "патриархът на бг литературата Дядо Вазов". Освен това е налице и хронологично "объркване" на автора/лирическия герой, който първо отправя предупреждение към бъдещите поколения, а след това ги критикува от гледна точка на настоящето с думите "Защо забрави тоз завет?".

Но "очевидната фалшификация заживява собствен живот", пише Недкова. 

Екипът за проверка на факти и по-рано е опровергавал дезинформация в социалните мрежи, свързана с Иван Вазов (виж тук).

Заключение 

Твърдението, че неизвестно стихотворение на Иван Вазов от 1916 г. предсказва събитията около мигрантската криза в Европа един век по-късно, е НЕВЯРНО. Стиховете са съчинени от Силвия Недкова, редактор в сайта "Площад Славейков", като първоаприлска шега. Самата тя разказва това в своя статия през 2020 г., а проверка във Фейсбук показва, че "изгубеното стихотворение на Вазов" не е публикувано преди 1 април 2016 г. и постът на Недкова действително е първоизточникът.
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи ли са създали най-стария университет в света?

Споделяна хиляди пъти във Фейсбук публикация твърди, че първият университет в света е създаден от българи през 1119 г. (виж скрийншота по-долу). По-нататък в публикацията се уточнява, че става въпрос за Университета в Болоня, а позоваването е на "откъс от книгата "Силата на българите". Твърдение: Най-старият университет в света е този в Болоня..

публикувано на 11.12.23 в 06:00

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00
Васил Терзиев

Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че..

публикувано на 13.11.23 в 06:00

Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение.  Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение" , но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано..

публикувано на 08.11.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00

Вярно ли е, че съвсем скоро ще бъде наложен нов локдаун и носене на маски?

В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако..

публикувано на 09.10.23 в 06:00