Принтери или компютри са машините за гласуване?

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук, тук и тук).

В публикации, разпространени в социалните мрежи, се изтъква, че машините за гласуване не са просто принтери, а са компютри. Посочва се, че устройствата имат оперативна памет и операционна система. Твърденията станаха популярни, след като бившият премиер Николай Денков няколко пъти подчертаваше, че машините за гласуване работят само като принтери.

Твърдение: Машините за гласуване не са просто принтери, а са компютри


Машините за гласуване са специализирани, силно защитени компютри със специален софтуер за електронно гласуване, обясни за БНР Красимир Гаджоков, експерт по киберсигурност, базиран в Торонто, Канада. Те са направени за бързо и точно електронно отчитане на гласовете, подадени с машината. Електронното отчитане обаче беше премахнато на последните избори и машините бяха използвани само частично - за подаване на глас и разпечатване на бюлетина, която отразява вота, допълва Гаджоков.

Машината е компютърно устройство, което има изчислителна мощ и може да извършва логически операции. Щом можеш да заредиш софтуер в едно устройство и то да изпълнява алгоритмични и логически операции, то е компютърно, категоричен бе пред БНР и компютърният инженер Даниел Рашев.

Разликата е, че обикновеният принтер е само печатно устройство, което печата каквото му се подаде. След като машината може да издаде протокол в края на изборния ден за дадената секция, то тя компютърно устройство.

Но с промените в законодателството, с които бюлетините от машините се броят ръчно, това компютърно устройство е превърнато на практика в принтер, допълни той.


Машините представляват специализирано компютърно устройство с чувствителен на докосване екран и принтер, поясниха и от Министерството на електронното управление за "Хоризонт". Съгласно настоящия Изборен кодекс е необходимо машините да показват различна информация на екрана, да обработват избора на гласуващия, както и да отпечатват бюлетини.

Словосъчетанието "само принтер", което се използва за характеризиране на машините, произхожда от факта, че, въпреки че самото устройство представлява комплексна система и има възможност и да изчислява подадените гласове, съгласно последните промени в Изборния кодекс тази функционалност не се използва. Вместо това отпечатаните от вградения в устройството принтер бюлетини се броят от Секционните избирателни комисии, подчертаха от Министерството на електронното управление.

Според Гаджоков машините са били наречени "принтери", точно за да бъде показано, че електронното отчитане на машинните гласове е заменено с ръчно. Но дори и при такова орязано, частично машинно гласуване, машините не са само принтери. Резултатът от гласуването чрез тях продължава да се запомня в машината, да се извлича от нея на флаш памет, уточни Гаджоков.

Заключение 

Машините за гласуване са специализирани, силно защитени компютри със софтуер за електронно гласуване. Те биха могли да изчисляват подадените гласове, но съгласно Изборния кодекс тази тяхна функционалност не се използва. Вместо това отпечатаните от тях бюлетини се броят от Секционните избирателни комисии. Дори и с тази ограничена функционалност обаче машините за гласуване нe са само принтери. Твърдението, че машините за гласуване не са просто принтери, а са компютри, е ВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00