Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

Снимка: Pixabay

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света. 

Твърдението вероятно идва от статия, споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: "Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на 4.09.1954 г.".

Твърдение: Преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света

Какво представляват антибиотиците?

Антибиотиците са антибактериални агенти в борбата срещу бактериалните инфекции. Aнтибиотичните лекарства се използват широко при лечението и профилактиката на такива инфекции. Те могат да убият или да потиснат растежа на бактериите.

Още през 1877 г. Луи Пастьор и Роберт Кох описват антибиотичните свойства, като наблюдават потискане на растежа на култура от Bacillus anthracis от присъствието на бактерии от същия род, постъпили от външната среда. Други исторически факти сочат, че още през 1875 година Джон Тиндал описва антагонистичните свойства на гъби срещу определени бактерии.

Първият антибиотик в света

Първият антибиотик в света е пеницилинът и е открит от шотландския учен Александър Флеминг през 1928 година. Откритието му е случайна находка. По това време Флеминг работи в болницата "Света Мария" в Лондон.

Справка в Националната библиотека по медицина, която е официален уебсайт на правителството на Съединените щати, показва, че след като Флеминг се завърнал от ваканция, разговаряйки със свой колега, забелязал участък в една от пробите си, в който липсва бактериален растеж около синьо-зеления мухъл, замърсяващ паничката на стафилококова бактериална култура. След като изолира плесента и я идентифицира като принадлежаща към рода Penicillium, Флеминг получава екстракт от плесента, назовавайки активния му агент пеницилин. Той установява, че пеницилинът има антибактериален ефект върху стафилококи и други грам-положителни патогени. На базата на това, той заключва, че мухълът освобождава субстанция, която потиска бактериалния растеж. Пречистването и първата клинична употреба на пеницилин обаче отнема повече от десетилетие.

Флеминг публикува откритията си през 1929 г., но усилията му да пречисти нестабилното съединение от екстракта се оказват извън неговите възможности. В продължение на десетилетие не е постигнат напредък в изолирането на пеницилин като терапевтично съединение. През това време Флеминг изпраща своята плесен Penicillium на всеки, който я поиска, с надеждата, че могат да изолират пеницилин за клинична употреба.

В Оксфордския университет Ърнст Чейн намира статията на Флеминг от 1929 г. за пеницилина и предлага на своя ръководител Хауърд Флори да се опита да изолира съединението. През 1939 г. Флори събира екип, включващ експерта по гъбички Норман Хийтли, който работи върху отглеждането на Penicillium spp. в големи количества и Чейн, който успешно пречиства пеницилин от екстракт от плесен. Учените организират експерименти с животни. На 25 май 1939 г. групата инжектира 8 мишки с вирулентен щам Streptococcus и след това инжектира 4 от тях с пеницилин. Другите 4 мишки са държани като нетретирани контро