Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава честоти, подобни на човешките.


Публикацията генерира голям брой коментари, според които това не са "глисти, а наночастици", а авторът на публикацията обяснява на коментиращите, че странното създание е инфестирало телата на хората. 

Според някои от коментиращите създанието от видеото е не червей, а наночастица. 


Според други тези микроорганизми може да бъдат открити във ваксините. Една от тезите е, че това е представител на "агресивни паразити с изкуствен интелект, които нахлуват в централната нервна система, за да наблюдават мисловните модели на хората, така че да могат да ги имитират". 
 Твърдение: Китайски учени са открили генетично модифициран червей, който не може да бъде унищожен. Той се намира в телата на хората и е агресивен паразит с изкуствен интелект

Търсене в Гугъл показва оригиналната публикация в ТикТок на потребител с име chaihuatto2, която е отпреди два месеца. Текстът към нея гласи: „Чудесен живот, ротифери. 600-кратно увеличение“. „Чудесен живот“ (Wonderful Life) е заглавието на книга от Стивън Джей Гулд, палеонтолог от Харвард, който през 1989 г. пише за еволюцията на камбрийската фауна.

Зловещото на вид създание от микроскопското видео всъщност е вид зоопланктон, наречен ротифери или ротатории. Открити са от холандския естествоизпитател и един от бащите на научната микроскопия Антони ван Льовенхук в края на XVII век. Има ги на всички континенти, населяват предимно сладки, но също и солени води. Хранят се с микроорганизми и едноклетъчни водорасли. По този начин служат като филтър в очистването на водата. Описани са в "Кратка зоология" на Тодор Генов, Вълко Бисерков, Бойко Георгиев, изд. 2002. 

Видът от видеото е въртящ се ротифер Limnias melicertaПодобни на въпросния видеозапис може да се видят в специализирани сайтове, като SciencePhotoLibrary, или на фейсбук страницата на Екипа по хидробиология и мониторинг на водите в Института по биология, биотехнология и опазване на околната среда към Факултета по природни науки на Силезийски университет в Катовице. Там видеото е публикувано със следното описание: "В продължение на последната публикация и на факта, че ротиферите (rotifera) се характеризират с ротиферен апарат (откъдето, между другото, произлиза и името им), бихме искали да представим видео, показващо седящ вид ротифери - Limnias melicerta, вид, който отбелязахме и в пробите от наскоро публикуваната статия. Видеото беше записано от нас, докато подготвяхме материала за нашия курс по хидробиология." 

Ето стопкадър от друга публикация във Фейсбук

 

Това, което в един от коментарите е оприличено на „циркуляр“, се нарича корона. Биещите реснички на короната създават впечатлението за движещи се зъбни колела. С тяхна помощ Limnias melicerta вкарва в устата си микроорганизмите, с които се храни. Този вид ротифери си изграждат кафеникави, прозрачни тръбички, в които може да се скрият при опасност.

Заключение

Твърдението, че китайски учени са открили генетично модифициран червей, който е практически неунищожим и живее в телата ни, е НЕВЯРНО. Микроскопският видеозапис, представен за "доказателство" на твърдението, е изображение на вид зоопланктон, чието съществуване е известно на науката от стотици години. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00