Рязкото повишение на напрежението на финансови пазари засегна и борсите в Европа

През днeшната търговия европейските акции бележат спад с оглед рязко повишение на напрежението на глобалните финансови пазари в резултат на редица фактори, които са негативни за риск-апетита на инвеститорите.

Напрежението на глобалните борси започна да се повишава още снощни след оповестената стенограма от последното заседание на Фед на САЩ, която потвърди запазването на курса на системно понижение на паричните стимули въпреки серията слаби икономически показатели в последно време. Според "Уолстрийт Джърнъл" протоколите от последното заседание на Фед от края на януари показват, че "на радара" на американските централни банкери вече започват да се появява и следващата важна стъпка - повишение на рекордно ниската федерална фондова лихва.

Това удари американските акции, като индексът DJIA затвори с понижение от 0,56%, широкият индекс S&P500 падна с 0,65%, а технологичният индекс Nasdaq с 0,82%.

Графика на американския фондов индекс S&P500 (на дневна база)

Снимка

Рязкото понижение на инвеститорския риск-апетит (апетита за покупки на по-високодоходни, но и по-рискови финансови активи) се пренесе и дори се усили през днешната азиатска търговия след изненадващия спад на предварителния индекс на банката HSBC за промишлената активност в Китай до 7-месечно дъно през февруари.

Японският индекс Nikkei се срина с 2,1% на фона и на ново поскъпване на йената с оглед нейния статут на "валута-убежище". Китайският индекс Shanghai Composite се понижи скромно с 0,18%, но индексът Hang Seng падна с 1,19%, а южнокорейският Kospi с 0,64%.

Европейските инвеститорите последваха своите колеги от Уолстрийт и Азия и също започнаха да разпродават акции, след като и предварителните резултати от PMI проучванията за бизнес активността в еврозоната през февруари се оказаха малко по-слаби от прогнозите и най-вече с оглед изненадващо солидно влошаване на икономическата активност във Франция. Смесените до малко по-добри PMI индекси на Германия не успяха да парират негативния ефект от слабите френски данни и от солидния спад на индустриалните поръчки в Италия в края на 2013-а година.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,58%, немският индекс DAX пада с 1,01%, френският CAC40 се понижава с 0,35%, докато британският индекс FTSE100 е "на червено" с 0,25%.

Графика на немския фондов индекс DAX (на дневна база)

Снимка

Днешното рязко повишение на напрежението на глобалните пазари се подсилва и от продължаващата "кървава" баня в Украйна, след като стана ясно, че броят на жертвите в Киев се увеличава главоломно (вече се говори за нови 21 убити след снощните поредни въоръжени сблъсъци между протестиращи и спец частите). Продължаващото "кърваво меле" в Украйна доведе до нов срив на местната валута и на дълговите книжа, но засегна и "развиващите се" пазари от Централна и Източна Европа, като инвеститорите предпочитат да разпродават свои активи в региона и най-вече на финансовите пазари в Унгария и Полша, въпреки че и двете страни са членки на Европейския съюз.

Вниманието на инвеститорите постепенно се насочва към днешната серия важни икономически данни от САЩ - данните за инфлацията през януари и седмичните молби за социални помощи при безработица (от 15:30 ч.), предварителното PMI проучване на агенция Markti за американската промишлена активност през февруари (от 15:58 ч.), важното промишлено проучване през февруари за региона на Филаделфия (от 17:00 ч.) и предварителното проучване на Европейската комисия за потребителското доверие в еврозоната през февруари (от 17:00 ч.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Стенограмата от януарското заседание на Фед потвърждава запазване на курса на намаляване на паричните стимули

Оповестените снощи протоколи от последното заседание на Фед (на 28-и и 29-и януари) показват, че мнозинството от 19-те членове на Федералния резерв настояват за продължаване на политиката на системно намаляване на програмата за парични стимули с 10 млрд...

публикувано на 20.02.14 в 09:43

Промишлената активност в Китай удари 7-месечно дъно през февруари и това повиши напрежението на финансовите пазари

Промишлената активност в Китай отбеляза изненадващо ново сериозно влошаване през февруари, достигайки до 7-месечно дъно, показват оповестените днес предварителни данни от PMI проучването на британската банка HSBC. Предварителният PMI промишлен индекс..

публикувано на 20.02.14 в 10:10

Изненадващо солидно влошаване на бизнес активността във Франция през февруари

Активността в частния икономически сектор на Франция отбеляза изненадващо солидно влошаване през февруари след шокиращо силен спад на активността в сектора на услугите, показва предварителното проучване на агенция Markit. Индексът PMI, измерващ общата..

публикувано на 20.02.14 в 10:44

Бизнес активността в Германия удари 32-месечен връх при влошаваща се експанзия в промишления сектор

Бизнес активността в Германия се разшири през февруари за десети пореден месец и то в по-добро темпо от предходния месец, но експанзията в промишления сектор отбеляза изненадващо забавяне през втория месец на годината, показва предварителното проучване..

публикувано на 20.02.14 в 11:18

Бизнес активността в еврозоната през февруари отстъпи от завоюваните в началото на годината позиции

Икономическата активност в еврозоната се разшири през февруари за осми пореден месец, но отстъпи от 31-месечния връх, който беше регистриран в началото на 2014-а година, показва предварителното проучване на агенция Markit. Индексът PMI, измерващ общата..

публикувано на 20.02.14 в 11:48

Рязък спад на индустриалните поръчки в Италия с оглед слабо вътрешно търсене

Индустриалните поръчки в Италия се понижиха доста рязко през последния месец на 2013-а година с оглед солидно влошаване на вътрешните поръчки, което може да постави под въпрос очакванията за възстановяване на трета по сила икономика в еврозоната от..

публикувано на 20.02.14 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските..

публикувано на 29.09.16 в 08:27