Доларът ограничи част от своите двуседмични загуби преди петъчния важен доклад за пазара на труда в САЩ през април

Щатският долар опитва известна стабилизация, парирайки част от своите солидни загуби на валутния пазар през втората половина на април след серия смесени до малко по-добри икономически данни от САЩ, които предполагат, че американската икономика може би започва да се възстановява от нейната слабост в началото на годината.

Подкрепа за "зелените пари" оказват и изявления на представители на Федералния резерв в края на миналата седмица, според които не е изключено Централната банка на САЩ да повиши основните си лихви към средата на годината.

Президентът на Фед на Кливланд Лорета Местер посочи, че е възможно повишение на лихвите през юни, ако следващият доклад за заетостта се окаже силен (данните за пазара на труда през април, които ще бъдат оповестени на 8-и май). Тя също така отбеляза, че неотдавнашните слаби икономически данни са "временни" и се дължат до голям степен на тежките зимни условия в началото на годината.

В подобен дух беше и изказването на президента на Фед на Сент Луис Джон Уилямс. Според него централните банкери ще обсъждат възможността за повишение на американските лихви на всяко свое следващо заседание и ако постъпващите икономически данни от САЩ бъдат добри, това няма да изключи вероятността за първо вдигане на лихвените ставки през юни.

Коментарите на Местер и Уилямс помогнаха за повишение на доходността на американските държавни облигации в края на миналата седмица, като в петък лихвата на 10-годишните книжа скочи до 2,11% - най-високо ниво от шест седмици насам, докато доходността на 30-годишните дългосрочни облигации се повиши до 7-седмичен връх от 2,75%.

Това парира част от солидните загуби на американския долар от близо 5% през втората половина на миналия месец и в началото на май доларът опитва предпазливо поскъпване спрямо останалите основни валути в очакване на важния петъчен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през април.

По-рано днес еврото върна назад към 1,1123 долара, след като солидното възходящо рали на единната валута се ограничи в петък до двуседмичен връх от 1,1290 долара - точно до важната зона на съпротива около 1,1285/92 областта (важна 100-дневна пълзяща-средна и 23,6%-а корекция на целия средносрочен спад на еврото от неговия връх от 8-и май 2014-а година около 1,3995 до 12-годишното дъно от 16-и март около 1,0457).

По-рано днес единната валута не успя да намери подкрепа от смесен доклад на агенция Markit за промишлената активност в еврозоната през април (слаба възходяща ревизия на промишлените PMI индекси на Германия и на цялата еврозоната, но при нов спад на промишлената активност във Франция) и от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix, показващо известно влошаване на инвеститорското доверие в региона през май.

"Гръцката драма" около преговорите на Атина с нейните международни кредитори също остава на фокуса на вниманието на финансовите пазари с оглед предстоящото ново заседание на Еврогрупата (на 11-ти май) и погасяването на гръцки дълг за близо 1 млрд. евро към МВФ (до 12-ти май). Днешните сигнали за известен прогрес в преговорите и потвърденият от гръцките власти ангажимент за обслужване на външния дълг могат да ограничат натиска върху единната валута. Но информацията, че финансовият министър Янис Варуфакис ще оглави отново преговарящия екип на срещата на Еврогрупата на 11-ти май сякаш не води до голяма доза оптимизъм за скорошен успешен изход на преговорите.

Сега еврото опитва стабилизация около неговите близки оферти "купува", разположение към 1,1125/20 долара (днешно часово дъно и важна 100-часова пълзяща-средна), като само спад на единната валута под 1,1100 нивото (следобеден падеж на опции за 527 млн. евро), под 1,1071 (бивше дъно от 30-и април) и под 1,1056/35 областта (бивши ключови върхове от 18-и и от 26-и март и бивш връх от 6-и април) може да постави под въпрос нейната добра възходяща корекция в сила от важните тазгодишни дъна на еврото около 1,0521/1,0457 долара (дъна от 16-и март и от 13-ти април).

Близките оферти "продава" за еврото са разположени към 1,1170/80 долара (около неговото бивше петъчно дъно към 1,1175 долара) преди следващи оферти, които са пласирани около 1,1215/25 областта (сутрешен часови връх към 1,1224 и падежи на опции от 17:00 ч. за 350 млн. евро в 1,1225/15 нивата). Само скорошно поскъпване на единната валута над ключовата зона на съпротива около 1,1285/95 долара ще задълбочи възходяща корекция на еврото към 1,1380/85 (бивши върхове от 25-и и 26-и февруари), към 1,1430/48 (серия негови върхове от 13-ти до 20-и февруари) и дори обратно към 1,1535 долара (важен бивш връх от 3-ти февруари).

Днес и британската лира се намира под натиск от продажби на фона на оповестено в петък слабо проучване за промишлената активност в Обединеното кралство през април и преди предстоящите на 7-и май парламентарни избори в страната, тъй като резултати от тях все още са пълна енигрма и предполагат формирането на нестабилен парламент и правителство.

Паундът се понижава към едноседмично дъно около 1,5090 долара, отстъпвайки от неговия 8-седмичен връх от 29-и април около 1,5498 долара. В същото време еврото стабилизира малко под ударения в петък тримесечен връх от 0,7418 британски лири.

Подобряващата се доходност на американските държавни облигации и подновеният от края на миналата седмица насам предпазлив риск-апетит на глобалните пазари на акции оказва негативно влияние върху японската валута спрямо "зелените пари", като днес доларът стабилизира малко над 120,00 йени с поглед към неговия петъчен двуседмичен връх около 120,28 йени. Еврото обаче отстъпва от двумесечния си връх около 135,26 йени, достигнат на 1-ви май, търгувайки се около 134,00 нивото.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25