Гърция може да постигне по-всеобхватно споразумение с кредиторите си през май или юни

Гърция може да постигне по-всеобхватно споразумение със своите кредитори през май или юни, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис.

Гръцкото правителство няма желание да чака до края на май, за да получи парична ликвидна инжекция. То очаква международните кредитори да предоставят ликвидност на гръцката икономика колкото се може по-скоро, заяви той на специална пресконференция.

Според Сакеларидис страната може да подобри своята ликвидност въз основна на отчетен прогрес в продължаващите преговори.

В същото време той подчерта, че Гърция планира да покрие навреме всички свои финансови задължения, но отново отбеляза, че властите в Атина очакват кредиторите от ЕС и МВФ да разблокират финансовата помощ за страната колкото се може по-скоро.

През първата половина на настоящия месец проблемите с гръцката парична ликвидност ще бъдат отново в центъра на вниманието с оглед предстоящи две нови плащания на Атина към МВФ (за около 200 млн. евро до 6-и май и за около 750 млн. евро на 12-и май). На 6-и май ще бъде проведен и нов аукцион за емитиране на краткосрочни гръцки съкровищни бонове (6-месечни книжа), имащ за цел да разсрочи във времето предстоящ на 8-и май падеж на стари 6-месечни книжа.

Сакеларидис добави, че финансовият министър Янис Варуфакис все още оглавява гръцкия преговарящ екип и подчерта, че неговото участие на следващата среща на Еврогрупата на 11-и май ще представлява вот на доверие от страна на властите в Атина.

През миналата седмица Варуфакис беше оставен "извън играта" от премиера Алексис Ципрас чрез направени от него рокади в преговарящия екип на Гърция с кредиторите от ЕС и МВФ в резултат на ожесточени нападки срещу финансовия министър от страна на негови колеги от Еврогрупата на срещата им на 24-ти април в Рига.

Междувременно от ЕК посочиха, че Гърция и "Брюкселската група" са работили здраво през уикенда. Въпреки че продължават "конструктивните" разговори с Гърция, все още има да се свърши доста работа, заявиха официалните европейски власти, допълвайки, че по-късно днес президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне в Брюксел с лидера на гръцката опозиция Андонис Самарас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10