Д-р Парк Ченг Куан: Напрежението по границата може да спадне, ако Южна Корея поиска международна помощ

Снимка: БГНЕС

На Северна Корея трябва ясно да бъде показано, че не може да извлича политически дивиденти, когато провокира военни конфликти, заяви в интервю за "Събота 150" експертът по сигурност д-р Парк Ченг Куан, който прави анализи в Института по отбрана в Южна Корея. Експертът е категоричен, че ръководената от Ким Чен Ун държава трябва да бъде наказана. Напрежението по границите може много лесно да спадне, ако Южна Корея поиска международна помощ, коментира още той.

Напрежението между Северна и Южна Корея започна да се покачва още преди няколко седмици. Да не забравяме и избухването на мините, които раниха двама южнокорейски войници в контролираната от Сеул част от демилитаризираната зона. Тогава започна и излъчването на съобщенията по високоговорителите.


Трябва да имаме предвид и ученията на САЩ и Южна Корея, които започнаха въпреки предупрежденията на Пхенян. Всичко това бяха сигнали, че напрежението се покачва. То достигна крайната си точка, когато Северна Корея откри артилерийски огън по Южна Корея. Така или иначе това си е начало на военен конфликт. Така че не може да кажем, че напрежението е ескалирало точно тази седмица, а то съществува вече около месец, каза д-р Парк Ченг Куан.

Експертът обясни, че не смята съобщенията като основната причина за нарастването на напрежението по границата:

За тези съобщения Северна Корея твърди, че Сеул изпраща пропагандни послания на север, но това е само претекст или измислена причина за започване на военен конфликт. Истината е, че според мен Северна Корея се опитва да извлече политически дивиденти от военното напрежение и може би подкрепа от международната общност. Има много скрити причини, за които трябва да се замислим защо Северна Корея има интерес от провокирането на военен конфликт. Аз съм категоричен, че тя използва ескалацията на напрежението, за да извлече политическа полза от ситуацията и т.нар. "военна пропаганда" няма нищо общо с истинските причини, довели до размяната на огън и нагнетяване на напрежението.

Северна Корея има ядрена програма и през годините направи няколко подземни ядрени опита. Затова трябва много внимателно да следим поведението и на двете страни в следващите дни, за да видим докъде ще се стигне след провокацията с тези съобщения.

Д-р Парк Ченг Куан коментира, че съобщенията не са пропагандни:

Всъщност, съобщенията или контекстът на съобщенията по-скоро може да се свърза с информация за демократизация на обществото. Те са полезни за цялата международна общност и по никакъв начин не застрашават страната, ръководена от Ким Чен Ун. Там се излъчваше дори информация, която е важна за ежедневието на войниците. Тя е важна и за севернокорейските войници. Според мен обаче Северна Корея се опитва да заглуши всяка информация, която евентуално може да достигне до обществото.

Той заяви, че Северна Корея може много лесно да се изтегли от границата, ако Южна Корея поиска помощ:

Засега обаче Сеул показва твърдост и воля и не прибягва до подобна мярка. Трябва да изчакаме още няколко дни, за да може да направим по-точни прогнози за развитието на ситуацията. Разбира се, всичко може да приключи и в случай, че Северна Корея се извини, но опитът е показал, че това никога не се е случвало. Страната използва всичко за пропаганда и за провокации. Тя никога не отговаря и не взема сериозно призивите на Южна Корея.

Според него има риск от по-сериозен военен конфликт на местно равнище, отколкото опасност от война:

Не вярвам да се стигне до война в истинския смисъл на думата, която да обхване по-голяма територия от Корейския полуостров. Съветът за сигурност на ООН,  може да бъде арбитър, защото той от години реално работи с Южна Корея. Само да припомня, че като кажем Съветът за сигурност на ООН, трябва да мислим основно за САЩ. Всъщност, според мен, единственият начин това да се спре, е Северна Корея да бъде наказана за това, което прави и съвсем ясно и категорично да й бъде показано, че с военни провокации няма да спечели никакви политически дивиденти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Аврам Агов: Напрежението между Северна и Южна Корея, вероятно, ще спадне до дни

Напрежението по границата между Южна и Северна Корея може да се покачи, но в краткосрочен план може да се очаква успокоение. Това каза за "Хоризонт“ експертът по история на Азия и преподавател в университета във Ванкувър Аврам Агов и обясни:..

публикувано на 22.08.15 в 10:40