Аврам Агов: Напрежението между Северна и Южна Корея, вероятно, ще спадне до дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението по границата между Южна и Северна Корея може да се покачи, но в краткосрочен план може да се очаква успокоение. Това каза за "Хоризонт“ експертът по история на Азия и преподавател в университета във Ванкувър Аврам Агов и обясни:

Севернокорейският ултиматум може да се разглежда като нов елемент като нов елемент в ескалацията на напрежението. Ще прехвърчат искри. Днес изтича 48 ултиматум към Южна Корея за прекратяване на пропагандата срещу Севера. Може да очакваме покачване на напрежението в близките дни, но до една седмица се надявам, че ще наблюдаваме успокояване. Не очаквам задълбочаване на кризата като тази от 2013 година, когато Пхенян проведе ядрен опит и изстреля балистична ракета. Трябва обаче да си дадем сметка, че ситуацията бързо може да се влоши.

Според него пропагандната активност срещу Северна Корея е фактор, но в по-широк контекст напрежението е породено и от съвместните учения на армиите на Южна Корея и САЩ:

Кризата принуди американското командване да преустанови временно придвижването на военни части, за да не предизвика напрежение, но, доколкото знам, военните учения са в ход. Двете страни трябва да седнат и да преговарят, защото историята е показала, че тази ескалация води до задънена улица и че рано или късно напрежението спада и двете страни се връщат към режим на диалог.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Д-р Парк Ченг Куан: Напрежението по границата може да спадне, ако Южна Корея поиска международна помощ

На Северна Корея трябва ясно да бъде показано, че не може да извлича политически дивиденти, когато провокира военни конфликти, заяви в интервю за "Събота 150" експертът по сигурност д-р Парк Ченг Куан , който прави анализи в Института по..

публикувано на 22.08.15 в 10:09