Доларът, еврото и йената остават подвластни на настроенията на фондовите пазари

Движенията на валутния пазар продължават и днес да зависят в значителна степен от настроенията на глобалните фондови борси.

Световните пазари на акции бележат солиден ръст за втори пореден ден на търговия с оглед на обещанията на властите в Пекин за предприемане на серия мерки, целящи стабилизация както на местния, така и на глобалните финансови пазари и в подкрепа на доста слабо представящата се китайска икономика. Подновеният риск-апетит на инвеститорите по цял свят доведе до известно поскъпване спрямо американския долар на валутите на т.нар. "развиващи се пазари", след като през последните седмици те бяха агресивни разпродавани с оглед на опасенията свързани с втората по сила световна икономика.

Днес повечето азиатски валути, в т.ч. малайзийския рингит и южнокорейският вон, както и други валути на развиващите се пазари като южноафриканския ранд, руската рубла и турската рубла укрепват позиции спрямо "зелените пари". Това доведе до първоначално понижение на щатския долар и спрямо основни европейски валути като еврото, британската лира и швейцарския франк.

Новото солидно възходящо движение на европейските пазари на акции за трета поредна сесия на търговия обаче върна "carry trade" статута на еврото - "евтина" (нисколихвена) валута, използвана за покупки на по-високодоходни финансови активи. Това ограничи първоначалното поскъпване на еврото спрямо щатския долар и доведе до негов спад спрямо рисково-зависими валути като австралийския, новозеландски и канадски долар. Еврото поскъпна за кратко до 1,1216 долара, преди да падне към двудневно дъно от 1,1132 долара, тествайки неговата важна близка техническа зона на подкрепа около 1,1130/20 областта (100-дневна пълзяща-средна и бивше дъно от 7-и септември).

В същото време силният риск-апетит на глобалните фондови борси отмени статута на японската йена и на швейцарския франк като "валути-убежище", което позволи на американския долар да поскъпне към едноседмичен връх малко над 121,00 йени и към 0,9800 франка.

Британската лира пък не успя да намери подкрепа от серия слаби икономически данни от Великобритания (изненадващо влошаване на производството и рязко повишение на търговския дефицит през юли), отстъпвайки от вчерашен едноседмичен връх около 1,5412 долара обратно към 1,5347 нивото (точно около важна 200-дневна пълзяща-средна около 1,5350 долара).

Настоящото предпазливо общо поскъпване на долара спрямо останалите основни валути се дължи отчасти и на повишаващата се доходност на американските държавни облигации, тъй като редица инвеститори се пренасочват от дълговия пазар към пазарите на акции (продават щатски дългови книжа, имащи статут на убежище при трусове на световните борси и купуват акции). Сигналите за стабилизация на глобалните фондови борси подновяват отчасти и спекулациите, че Федералният резерв все още има възможност да вдигне основните американски лихви на предстоящото през следващата седмица редовно заседание (на 16-и и 17-и септември), оказвайки допълнителна подкрепа за щатската валута.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25