Еврото се отърси от първоначалния шок след терористичните атаки в Париж

В началото на днешната търговия еврото се оказа под натиск от продажби на валутния пазар като реакция на петъчните кървави терористични атаки в Париж, при които загинаха над 130 души и повече от 350 бяха ранени.

Инвеститорите се опасяват, че събитията във френската столица могат да окажат негативно влияние върху все още колебливото представяне на икономиката в еврозоната и да навредят върху бизнес доверието в региона. Според икономисти евентуално ескалиране на напрежението може да има дългосрочни рискове, свързани със затягането на граничния контрол, което от своя страна би могло да повиши разходите, свързани с търговията и икономическите връзки в Европа.

Терористичните атаки в един от най-големите европейски финансови центрове доведоха до първоначален спад на еврото към 1,0685 долара - малко над неговото 7-месечно дъно от 10-и ноември около 1,0674 нивото. В същото време единната валута се понижи към тримесечно дъно от 0,7022 британски лири и до близо 7-месечно дъно от 130,64 японски йени.

Последва ограничаване на загубите на единната европейска валута, след като и фондовите пазари на Стария континент успяха да се отърсят бързо от шока, излизайки на позитивна територия. Днешната слаба възходяща ревизия на окончателните данни на Евростат за октомврийския индекс на потребителските цени еврозоната (повишение с 0,1% на годишна база) също оказва известна подкрепа за еврото, въпреки че инфлацията остава твърде далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2-процентни пункта.

Еврото отскочи до 1,0758 долара, преди да стабилизира над 1,0700 нивото и поскъпна към 0,7078 паунда. Еврото успя да нарасне и до часови връх от 132,20 йени с оглед на общата слабост на японската валута след днешни данни, показващи, че икономиката на Япония е навляза в нова "техническа рецесия" през третото тримесечие на настоящата година.

Въпреки опитът за стабилизация на единната европейска валута, тя остава под натиск от продажби на фона на засилените в последно време очаквания, че на заседанието си в началото на декември ЕЦБ ще прибегне до допълнителни стимулиращи мерки, за да подкрепи инфлацията и колебливия икономически растеж в еврозоната. По същото време щатският долар продължава да намира подкрепа от рязкото повишение на вероятността за първо вдигане на американските основни лихви на последната за годината среща на Федералния резерв на 15-и и 16-и декември.

До края на днешната търговия не се очакват други значими данни от двете страни на Океана, въпреки че известен интерес ще представлява проучване за промишленото бизнес доверие в региона на Ню Йорк през ноември (от 15:30 ч.). Утре (17-и ноември) ще стане ясно проучване на немския Zew институт за икономическото доверие в Германия през ноември, както и серия значими индикатори от САЩ - за инфлацията и индустриалното производство през октомври.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25