Японската икономика отново навлезе в рецесия през третото тримесечие на годината

Икономиката на Япония се върна по пътя на рецесия през трите месеца до края на септември, тъй като несигурността относно перспективите зад граница навредиха на бизнес инвестициите в страната, запазвайки натиска върху властите в Токио да предприемат нови стимулиращи мерки, за да подкрепят крехкото и нестабилно икономическо възстановяване.

Брутният вътрешен продукт на Япония се сви през третото тримесечие на настоящата година с 0,2% на тримесечна база след спад с 0,2% и през второто тримесечие (слаба възходяща ревизия от понижение с 0,3%) и при прогноза за понижение с 0,1-процентни пункта.

На годишна база БВП на третата по сила световна икономика регистрира спад с 0,8% (спрямо аналогичното тримесечие на 2014-а година) при очаквания за свиване на японската икономика с едва 0,2% и след понижение с 0,7% през периода април-юни (възходяща ревизия от предишна оценка на официалната статистика за спад с 1,2%), което представляваше първо свиване на икономиката от три тримесечия насам.

Основна причина за навлизането на Япония в нова "техническа рецесия" (спад на БВП за две поредни тримесечия) е солидното свиване с 1,3% на тримесечна база на бизнес инвестициите (капиталовите разходи) при прогноза за спад с 0,5% след тяхно понижение с 1,2% през трите месеца до края на юни (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,9%). На годишна база бизнес разходите се свиха с 5% и това отне 0,2% от БВП на страната.

Позитивен факт представляват единствено данните за частното потребление, което формира около 60% от БВП на Япония, тъй като то нарасна през третото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато отбеляза спад с 0,6% (възходяща ревизия от понижение с 0,7%) и при средни очаквания на финансовите пазари за растеж с 0,4 процентни пункта. На годишна база потребителските разходи нараснаха с 2,1%, добавяйки 0,3% към брутния вътрешен продукт.

Въпреки слабите данни японският икономически министър Акира Амари заяви, че той очаква икономиката на страната да нарасне отново през последното тримесечие на настоящата година, потвърждавайки, че целта на провежданата от премиера Шиндзо Абе политика е да се постигне разширяване на номиналния растеж на БВП с 20% до 2020 година (растеж от поне 3% през всяка следваща година).

От своя страна, на заседанието си в края на октомври Японската централна банка понижи своите прогнози за растежа на икономиката през настоящата фискална година (приключваща на 31-ви март 2016-а година) до 1,2% от предишна оценка за растеж на БВП с 1,7-процентни пункта.

Междувременно от МВФ посочиха, че е прекалено рано да се каже дали Япония се нуждае от по-нататъшни парични и фискални стимули. Висш представител на Фонда заяви пред агенция Ройтерс, че данните са на пръв поглед слаби, но не и детайлите от днешния доклад, визирайки добрия растеж на частното потребление и на японския износ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10