Неизвестността след вота за Brexit потопи паунда до ново 31-годишно дъно, запазвайки натиска и върху еврото

Британската лира задълбочава своето "свободно падане" към ново 31-годишно дъно от 1,3151 долара, тъй като има усилване на напрежението на световните финансови пазари, свързано с решението на Великобритания през миналата седмица да гласува за напускане на Европейския съюз.

Негативно влияние върху инвеститорската настройка продължава да оказва серията нерешени въпроси около предстоящия Brexit - политическата криза във Великобритания и липсата на яснота по въпроса за това, кой ще поеме кормилото на британското правителство, подновените опасения за отцепване на Шотландия от Обединеното кралство, тъй като шотландците предпочитат да останат в рамките на ЕС, отговорът на британския референдум от страна на Европейския съюз и способността на европейските управляващи да предотвратят рисковете от британски заразен ефект и върху други страни - членки на общността.

Всичко това доведе до нова вълна от продажби на паунди въпреки опитите на британския финансов министър Джорд Озбърн да успокои финансовите пазари преди старта на днешната европейска търговия. Намалените прогнози за икономическия растеж на Великобритания от страна на редица банкови институции и засилващите се очаквания, че Английската централна банка ще се наложи да понижи основните си лихвени ставки в близките месеци, за да облекчи очакваното влошаване на растежа на БВП, оказват допълнително влияние върху днешното ново слабо представяне на британската валута.

След първоначална плаха стабилизация около 1,3400 нивото британската лира се обезцени с 3,6 на сто, пробивайки под петъчното си многогодишно дъно от 1,3229 долара до ново 31-годишно дъно от 1,3151 долара. Така само в рамките на два дни на търговия след шокиращия изход от проведения на 23-ти юни референдум във Великобритания паундът загуби над 12% от стойността си.

В същото време еврото поскъпна с близо 3% към 27-месечен връх от 0,8351 паунда (най-високо ниво от март 2014-а година), но и то остава под натиск от продажби спрямо "валути-убежище" като японската йена и швейцарския франк, както и спрямо щатския долар, тъй като се очаква Brexit да навреди икономически и политически на ЕС и в частност на еврозоната.

Днес еврото се понижава с 0,9% към 1,0972 долара, макар че на този етап задържа над петъчното тримесечно дъно около 1,0912 нивото. Единната европейска валута се понижава с 1,45% към 111,60 йени и с 0,5% към 1,0720 франка, въпреки че опасенията от директни намеси (интервенции) на валутния пазар от страна на централните банки на Япония и Швейцария ограничават спада на еврото над неговите петъчни дъна, съответно от 109,53 йени (най-ниско ниво от ноември 2012-а) и от 1,0618 швейцарски франка (най-ниско ниво от юли 2015-а година).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25