Goldman Sachs прогнозира лека рецесия във Великобритания и по-слаб световен икономически растеж

Великобритания вероятно ще навлезе в "лека рецесия" в началото на 2017 година след гласуването на британците за напускане на Европейския съюз, се посочва в нов доклад на американската банка Goldman Sachs, публикуван в неделя.

Икономистите на банката също така понижиха и прогнозата си за  растежа на световната икономика с 0,1 процентни пункта до 3,1% през настоящата година.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания ще пострада с около 2,75 процентни пункта в следващите 18 месеца от кумулативните ефекти, дължащи се на повишената несигурност и влошаване на условията за търговия в резултат на Brexit, посочват водещите икономисти на Goldman Sachs - Ян Хациус, Джери Щен и Карен Рейгот.

Според тях растежът на британския БВП тази година ще достигне 1,5%, като това представлява намаление с 0,5 на сто спрямо предишната им прогноза. В същото време те очакват слаба рецесия в началото на следващата година и анемичен икономически растеж от едва 0,2% през цялата 2017 година - далеч по-слаб от предишните им очаквания за експанзия на британската икономика с 2,0%.

Икономистите на Golman Sachs изброяват три "икономически трансмисионни механизми" в резултат на шока от вота за Brexit през миналата седмица.

На първо място, условията за търговия в Обединеното кралство има вероятност да се влошат особено ако стане по-трудно да се изнася високо добавената стойност на услугите (включително финансовите услуги) към Европейския съюз, се посочва в анализа.

Второ, несигурността в дългосрочен план вероятно ще натежи върху икономическия растеж на Великобритания в краткосрочен план, тъй като фирмите ще се въздържат от нови инвестиции. Трето, извън Великобритания основните трансмисионни канали са по-слабото британско търсене за внос и много по-важно - очакваното затягане на финансовите условия чрез по-силен валутен курс (най-вече на еврото спрямо паунда) и по-ниски цени на рисковите финансови активи.

Банката Goldman Sachs намали и своите прогнози за растежа на икономиката на еврозоната и вече очаква БВП в региона на единната валута да се забави до 1,25% през следващите две години - с 0,5% под предишно прогнозите нива на растеж.

Банката намали и очакванията си за растежа на БВП на САЩ през втората половина на настоящата година от 2,25% на 2 на сто.

Могат да се окажат необходими и по-нататъшни корекции в низходяща посока, ако световните финансови пазари продължават да се влошат след първоначалната негативна реакция или ако видим по-голяма от очакваното политическа и икономическа "зараза" от Brexit в други европейски страни, пишат анализаторите на Goldman Sachs.

Коментирайки централните банки, икономистите на GS посочват, че шокът от Brexit "изключва напълно" възможността за повишение на основната лихва на Федералния резерв на следващото заседание през юли.

Според тях Английската централна банка вероятно ще намали основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта до ново историческо дъно от 0,25% и може да поднови програмата си за кредитни облекчения, известна като "количествени улеснения", докато Централната банка на Япония може да прибегне до допълнителни стимулиращи мерки на заседанието си през следващия месец.

Bank of America Merrill Lynch също намали своите прогнози за растежа на британската икономика, като вече очаква повишение на БВП през тази година с 1,4% (при предишна прогноза за 1,7%) и забавяне на растежа до 0,2% през 2017-а - далеч под прогнозата преди вота Brexit да стане факт за икономическа експанзия от 2,3 на сто.

JPMorgan Chase пък предполага, че несигурността след вота за излизане на Великобритания от ЕС ще отнеме около 1,25% от растежа на британския БВП и около 0,5% от икономическия растеж на еврозоната. И тази водеща американска банка прогнозира, че Английската централна банка ще се наложи да действа бързо и да понижи дори до нулата настоящата рекордно ниска британска лихва от 0,5 на сто в рамките на следващите два месеца. Според нея ЕЦБ ще отговори по-сдържано, но и тя вероятно ще намали допълнително своята отрицателна основна лихва и може да разшири програмата си за "количествени улеснения" през септември.

Швейцарската банка Julius Baer също намали рязко своите растежни прогнози за Великобритания през следващата година до 0,7% от 1,7%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10