Джайлс Мерит: Великобритания ще остане в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще остане в Европейския съюз, прогнозира пред "Хоризонт" експертът Джайлс Мерит от организацията "Приятели на Европа". По думите му няма да има втори референдум, а британският парламент ще намери начин да блокира излизането от Съюза:

Няма начин практически преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз да започнат преди изборите в Германия, които трябва да бъдат произведени през есента на следващата година. Никой не знае кога фактически излизането от съюза ще започне, нито как ще бъде оформено. Аз лично смятам, че през следващите 12 месеца ще видим цялостна промяна в мнението на британското общество.

Всеки път, когато някой спомене, особено британските политици, идеята за нов референдум, това води до протести и до хули по нея или по него. Аз лично не вярвам да има нов референдум. Мисля обаче, че въпросът с излизането на Великобритания от ЕС ще влезе в парламента. Когато се стигне до ратификация на договореното излизане с ЕС, то няма да се случи, а това означава блокиране на излизането от Съюза, което реално означава оставането в Европа.

Според Джайлс Мерит въпреки че бежанската вълна в момента оказва огромен натиск върху Европейския съюз, в дългосрочен план това ще е "свежата кръв", която може да реши демографския проблем.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Микел Барслунд: Великобритания не трябва да има пълен достъп до единния европейски пазар

Великобритания не трябва да има пълен достъп до единния европейски пазар, ако се откаже от членството си в Съюза, заяви за "Хоризонт" Микел Барслунд от Центъра за европейски политически проучвания. Той обаче смята, че това няма да е от полза на..

публикувано на 17.09.16 в 08:56