Петролът продължава да поскъпва на фона на по-слаб долар и ново понижение на петролните запаси в САЩ

Петролът продължава да поскъпва и през днешната търговия, намирайки подкрепа от по-слабия долар и от данни, показващи изненадващо намаляване на американските петролни запаси за трета поредна седмица.

Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол се повишават с 1% към 45,80 долара, а тези на петрола сорт брент - с 0,85% към 47,23 долара за барел, след като в края на търговията в сряда "черното злато" поскъпна с над 2% в резултат на изненадващо слаби данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ.

Според EIA запасите на суров петрол се понижиха през седмицата до 16-ти септември с цели 6,2 млн. барела до едва 504,6 млн. барела - най-ниско ниво на петролните запаси от 12-ти февруари насам и тяхно намаление за трета поредна седмица.

Подкрепа за продължаващото поскъпване на петрола в сила от вторник насам, оказва и обезценката на щатския долар спрямо останалите основни валути като реакция на вчерашно решение на Фед да запази основните лихви без промяна, макар че в същото време Централната банка на САЩ даде нов ясен сигнал за възможно тяхно повишение до края на годината.

Инвеститорите, залагащи на поскъпване на петрола, приветстват и новината, че повече от 300 норвежки работници на нефтени платформи започват стачка след провал на преговори за повишение на техните заплати. Това може да навреди на оперативната дейност в пет от големите норвежки петролни компании, заплашвайки да бъде намален добива на ценната суровина в Северно море.

Основна подкрепа за продължаващото и днес възходящото движение на цените на "черното злато" все още оказват информации, според които основните производителки от и извън ОПЕК са все по-близо до постигане на споразумение, имащо за цел ограничаване на петролните добиви.

Представителят на Ирак в ОПЕК - Фалах Аларами заяви в четвъртък, че сегашното състояние на петролните пазари е по-благоприятно за постигне на споразумение между производителките в подкрепа на цените на предстоящата неофициална среща в Алжир през следващата седмица.

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Русия желае да обсъди мерки с останалите водещи производители от и извън ОПЕК за стабилизиране на петролните пазари на неформалната среща, която ще се проведе между 26-и и 28-и септември в Алжир.

Той обаче опроверга слухове, че може да се стигне до споразумение за намаляване на добивите с около 5 на сто. Повод за тези спекулации даде изказване на неговия заместник - Кирил Молодцов, според което Русия може "на теория" да намали своето производство с такъв обем.

Новак все пак изрази надежда, че предстоящите през следващата седмица разговори ще бъдат конструктивни, но отново подчерта, че информацията за възможно свиване на производството в световен план с 5% е само едно от предложенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15