Фед запази лихвите непроменени, но продължава да очаква тяхно повишение до края на годината

Федералният резерв на САЩ остави без промяна основните краткосрочни лихвени ставки, но отново даде ясни индикации, че очаква те да бъдат повишени до края на годината, въпреки че централната банка занижи своите прогнози за растежа на американската икономика през настоящата година.

След края на двудневното си заседание Фед потвърди, че федералната фондова лихва остава на този етап непроменена в диапазона между 0,25% и 0,50%. За разлика от друг път обаче, решението беше взето със 7 на 3 гласа, като президентите на Фед на Бостън - Ерик Розенгрен, на Канзас Сити - Естер Джорд и на Кливланд - Лорета Местер гласуваха за незабавно вдигане на лихвените ставки.

В изявлението на Фед от снощи се посочва, че рисковете, пред които е изправена американската икономика изглеждат "в най-общ план балансирани". Трябва да се има предвид, че Фед направи подобна оптимистична оценка през декември 2015-а година, когато говори за "почти балансирани" рискове, след като вдигна лихвените ставки за пръв път от близо едно десетилетие.

Комитетът за парична политика прецени, че се засилва възможността за увеличение на федералната фондова лихва, но на този етап взе решение да изчака за допълнителни доказателства, показващи по-нататъшен напредък към заложените цели, отбеляза централната банка. Това сякаш означава, че Фед може да вземе решение за повишение на основната си лихва на едно от следващите две заседания до края на годината.

Следващата среща на американските централни банкери обаче ще се проведе на 1-ви и 2-ри ноември - само седмица преди президентските избори в страната и това намалява значително вероятността Фед да предприеме подобен ход в началото на ноември. Най-големи остават шансовете за повишение на федералната фондова лихва на последното за годината заседание, което ще се проведе на 13-и и 14-и декември, въпреки че снощи членовете на Фед понижиха прогнозите за икономически растеж на САЩ през настоящата година, както и очакванията им за темпото на вдигане на лихвите ставки в средносрочен план.

                                                                                    Икономически и лихвени прогнози на Фед през септември спрямо юни

Снимка

Според новите прогнози, БВП на водещата световна икономика ще нарасне с 1,8% през тази година - под предишната оценка през юни за растеж от 2 на сто. В същото време Фед запази без промяна своите очаквания за икономически растеж от 2% през всяка една от следващите две години. Прогнозата за нивото на безработица през 2016-а година също беше леко завишена до 4,8% от 4,7%, след което безработицата да се понижи до 4,6% през 2017-а (без промяна спрямо очакванията през юни) и до 4,5% през 2018-а година (при предишна оценка от 4,6%).

Фед не направи съществени промени в своите средносрочни прогнози за инфлацията в САЩ, като продължава да очаква повишение на основния ценовия индекс на личните потребителски разходи (индекса PCE, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) с 1,7% през тази година, с 1,8% през следващата (слаба низходяща ревизия от 1,9%) и с 2,0% през 2018-а година (без промяна спрямо юнската прогноза).

Новите осреднени прогнози на американските централни банкери относно размера на федералната фондова лихва също бяха леко занижени, като вече се очаква еднократно повишение на основната лихвена ставка през настоящата година, двукратно повишение през 2017-а и трикратно през  2018-а и през 2019-а година. През юни Фед очакваше двуразово вдигане на лихвите до края на 2016-а година, трикратно през 2017-а и още на три пъти през 2018-а година. Относно нивото на федералната фондова лихва в дългосрочен план, Централната банка на САЩ вече очаква то да достигне 2,9% - малко под юнската преценка за дългосрочна лихва от 3 на сто.

Въпреки тези нови малко по-ниски икономически и лихвени прогнози, на пресконференцията след края на вчерашното заседание президентът на Фед Джанет Йелън направи оптимистична оценка за икономическите перспективи, отбелязвайки, че растежът на БВП е започнал да се ускорява след слабото първо полугодие, като доходите на домакинствата нарастват солидно, а все повече трудещи се са започнали отново да се завръщат на пазара на труда след години на изчакване.

Относно направените промени в преценките за малко по-слаб икономически растеж през тази година, г-жа Йелън отбеляза, че това се дължи на схващането, че производственият растеж "вероятно ще остане относително нисък за разширен период от време". Шефът на Фед обаче подчерта, че повечето централни банкери (14 от 17-те представители на Фед) очакват, че би било подходящо едно повишение на федералната фондова лихва до края на настоящата година.

Въпреки че участниците на капиталовите пазари не бяха изненадани от изхода на последното заседание на Фед, след неговия край щатският долар отслабна спрямо останалите основни валути, докато пазарът на акции на Уолстрийт реагира позитивно.

Индексът на сините чипове DJIA нарасна с 0,9%, широкият индекс S&P500 - с 1,1%, а технологичният индекс Nasdaq поскъпна с 1%, приключвайки търговията в сряда на рекорден исторически връх от 5295 пункта.

В същото време доларът се понижи до 4-седмично дъно от 100,10 йени, заличавайки първоначалния си отскок до 102,78 йени, който беше факт след края на заседанието на Японската централна банка по-рано в сряда. От своя страна еврото поскъпва в началото на днешната европейска търговия към връх за настоящата седмица от 1,1240 долара спрямо неговото триседмично дъно около 1,1123 нивото, достигнато преди края на заседанието на Фед. Британската лира също парира част от своите солидни загуби, регистрирани в края на миналата и началото на настоящата седмица, отскачайки от вчерашно 5-седмично дъно около 1,2945 долара към 1,3078 нивото.

Реакцията на финансовите пазари след последното заседание на Фед обаче изглежда ограничена, тъй като мнозинството инвеститори, икономисти и анализатори продължават да очакват вдигане на основната американска лихва в края на годината. Това се потвърждава от фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, които оценяват вероятността за вдигане на лихвите през декември на 59% спрямо 57% преди снощното решение на Фед.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10