Podcast en français
Taille du texte
Radio nationale bulgare © 2024 Tous droits réservés

Новата визитна картичка на България

БНР Новини
Photo: traveltv.bg

Близо 13% от брутния вътрешен продукт на България идва от туризма и съпътстващите го отрасли. Затова всяка възможност за рекламата ни пред света не бива да бъде пропускана. Хората, с които ще ви срещнем, знаят това и са посветили време, идеи и средства, за да направят страната ни по-разпознаваема и предпочитана туристическа дестинация. Екипът на специализираната българска телевизия за приключения, пътешествия и туризъм Travel TV са в основата на нов международен HD канал с некомерсиална цел, който ще се превърне в новата визитна картичка на България. Ето какво научихме от административния и директор Минка Иванова:

Каналът вече е факт и се надяваме, че ще подпомогне промотирането на България не само за българите в чужбина, но и за чужденците, тъй като той представлява поредица от кратки импресии на различни теми. Например природа, реки, море, флора, фауна. Всичко онова, което е България, всички ценности, които тази страна е съхранила през вековете и продължава да съхранява. Спряхме се именно на импресията като градивна част от този канал, защото тя предполага образ и звук. На фона на една добре подбрана музика текат картини от България. По този начин считаме, че каналът ще бъде добре приет от различни националности.

От началото на 2016 година международният канал ще се разпространява в Европа и Латинска Америка. Амбицията на екипа е през следващите 2 години да създаде над 1000 нови импресии, заснети във всички сезони из най-красивите места на България. Традициите, занаятите, местната кухня, историята и културата на страната ни ще разкрият красотата и смисъла си пред милиони хора, а ползата за България ще е осезаема. Именно в тази посока мисли и продуцентът Виктор Димчев:

Имаме намерение каналът постепенно да прерасне в един своеобразен каталог на това, което има в България. По тази причина сме започнали да заснемаме не само различни сгради, събития, красиви места и забележителности, но и интересни ритуали, традиции, хора. По този начин ще се опитаме да представим България такава, каквато е, с нейните позитивни личности. Ще се опитаме да направим един кът в телевизионното пространство, където, когато човек гледа, да вижда само красиви неща, без да му се натрапва реклама.

Можещите и позитивни хора са наистина важни за имиджа на страната ни, защото чрез таланта си те се превръщат в посланици на нашата култура и изкуство по света, а чужденците свързват България с техните имена. В този смисъл създаването на телевизионната поредица „Великите българи” е една родолюбива инициатива, заслужаваща уважение и подкрепа, особено днес, когато започваме да забравяме своите идеали.

Има едно място на този свят, където пролетните мъгли обгръщат зелените върхове, а в долините под тях забравени крале почиват във вечните си покои. Място, където слънцето осветява чезнещите руини на погубени империи, а дивите гори още шепнат за стъпките на могъщи воини, крачили из тях. Място, което може да ви очарова или изненада, което да познавате и да откривате отново – всеки ден, малко по малко. Това е България.


Текстът е от трейлъра на поредицата „Това е България“, с която Травел ТВ показа в образи, че страната ни наистина е „земен рай”. Съдържанието на документалните филми и импресиите, които създава екипът за новия международен HD канал, са доказателство, че патриотизмът не е идеал, изгубил съдържанието си. Той продължава да допринася за положителния образ на страната ни. Каналът вече е достъпен в Интернет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!