Podcast en français
Taille du texte
Radio nationale bulgare © 2024 Tous droits réservés

Нощта на литературата завладява 11 български града

БНР Новини

Винаги се радвам, когато прочета за представяне на нова книга, литературно четене, академия за творческо писане или среща с някой дебютиращ или утвърден автор. Въпреки това в главата ми изникват рояк от въпроси. Колко са хората, които наистина четат книги, истинско ли е желанието им да го правят или това е мода в момента? Кое е по-важното за теб – да си купиш хиляди непотребни вещи или да дадеш пари за книги? Избирам второто, затова на 11 май с удоволствие ще стана част от инициативата „Нощ на литературата”. Какво ни очаква тогава, ще научим от директора на Чешкия център в София Катерина Хуртаева:

СнимкаНощ на литературата се случва в Европа за десети път, а в България това е петото й издание. Всяка година се стремим към едно и също – да представим съвременна литература в превод на български. Разбира се винаги има и други заглавия и автори. Тази година освен София, участват Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

Сред утвърдените автори, които ще бъдат представени в рамките на вечерта, са Тери Пратчет и Умберто Еко. Ще има обаче и автори, които дебютират, и за тях Нощта на литературата е прекрасен повод да се докоснат за първи път до публиката.

Как ще протече събитието и вярно ли е, че хората днес не искат да четат – продължаваме разговора с Катерина:

Нощта се случва по-доста специфичен начин. Във всеки град са организирани т.нар. читателски гнезда. Във всяко гнездо се чете по една книга през цялата вечер и това четене се повтаря на всеки половин час. Когато започнахме да правим Нощта на литературата, чувахме съмнения, че хората не четат, но това не е така. Идват много хора може би, защото форматът е привлекателен. Съчетанието на непознати пространства, интересен четец и изключителни книги дава възможност за друг тип среща с книгите.

За организаторите е важно всяка година да са на различни места, а не само в музеи, галерии и библиотеки. Това са традиционни локации за подобни събития. Целта им е хората да усетят атмосферата на града и  да възприемат  самата литература по един различен начин. Затова сред сцените за събитието са включени клуб по йога, супа-бар, чайна и много исторически сгради в различните градове.

Снимките са предоставени от организаторите на инициативата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!