Podcast en français
Taille du texte
Radio nationale bulgare © 2024 Tous droits réservés

Как изглежда България отвисоко? Една разходка из нашето небе

БНР Новини
Крепостта Овеч
Photo: bulgariaotvisoko.com
Не ви ли се е искало да видите страната ни отвисоко? Вдигнете поглед от ежедневните неволи и неуредици около вас и вижте различното лице на родината ни. Това е възможно, дори и без да напускате дома или офиса, благодарение на модерните технологии, майсторски употребени от един български фотограф и неговия всеотдаен екип. Сайтът bulgariaotvisoko.com ви дава възможност да усетите магията на едни от най-красивите забележителности у нас, при това напълно безплатно. Как започва това въздушно приключение, ще научим от инициатора му Атанас Паскалев:
Идеята се зароди спонтанно. Миналата година, когато работех по един проект, съвместно с една немска неправителствена агенция, се наложи да използваме височинни кадри. Тогава не можахме да намерим пилот на дрон и трябваше аз да стана такъв. Бързо закупихме дрон и аз започнах да споделям онова, което снимахме. Оказа се, че първите видео кадри, които споделихме имаха по 40-50 хиляди гледания. Затова през февруари ми хрумна идеята, че все пак не бива този интерес да се разпилява, а да бъде събран. Оформих го като сайт, с идеята всички видео материали да се разпространяват безплатно през всички социални мрежи. Затова те са и малко по-кратки, между 2 и 5 минути.

Към филмите са добавени субтитри с кратка информация за заснетите места. Чудесна идея би било те да се използват и от учители, които да направят часовете си по история и география малко по-актуални и интересни за учениците. Целта, която си поставят създателите на проекта е да покажат, че с не много средства могат да се направят много качествени неща, които да се гледат от хората и да се възприемат по нов и интересен за тях начин:


В първите кадри присъства основно темата история, защото сме заснели предимно крепости. България е богата на исторически забележителности, които не са добре представени, според мен. Затова се надявам по този начин да помогнем това да се промени. Останалото е чисто творческия момент. При заснемането отвисоко те изглеждат много добре.

В момента на сайта са достъпни 16 кратки филма за крепостта Баба Вида, крепостта Овеч край Провадия, Белоградчишките скали, Шуменската крепост, нос Калиакра. За всеки обект екипът е отделил поне 3 дни, защото, въпреки че познават България изключително добре, когато се снима отгоре – всичко е различно. Много от кадрите не могат да се използват при монтажа и често се налага презаснемане на някои от тях. Паскалев признава, че заради ограничения бюджет, с който разполагат, не са могли да си позволят композитор, затова закупили музиката от интернет. Създателите на проекта се надяват това да е само началото и с помощта на спонсори да го развиват и занапред. Инициативата си струва да бъде подкрепена и от държавата, тъй като има потенциал да привлече туристи, без за това да се харчат излишни милиони от бюджета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!