Podcast en français
Taille du texte
Radio nationale bulgare © 2024 Tous droits réservés

50 години в 150 страници

Излезе първият албум, посветен на Георги Чапкънов

БНР Новини
Photo: Булфото

Изкуството на скулптурата, с което свързваме епохи като Античността и Ренесанса, в наше време не е сред най-популярните. Както и съвременните творци в този жанр, чиито имена често и незаслужено  забравяме. Това обаче не важи за скулптора Георги Чапкънов-Чапа, чиито произведения са изключително разпознаваеми. Сред тях са статуята на София – символ на столицата, паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, приседнали на емблематичната пейка на площад „Славейков“ в столицата. И още: паметникът на Радой Ралин, прекрасният бюст на Йордан Радичков, статуите на Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса в Габрово, Орфей и Евридика в Смолян и т. н.

Негови големи скулптури има не само у нас, а и на обществени места, като и в музеи от Европа до Япония. Малките му пластики са в многобройни частни и държавни  колекции по света Националната художествена галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея "Пушкин" в Москва, "Оцокуши-Га-Хара музей" Япония, академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, музея на открито "Моран" Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция "Петер Лудвиг" Германия, Музей Moutier Швейцария.

СнимкаЗатова е наистина странно, че при огромното му творчество в продължение на половин век, за Георги Чапкънов не е публикувано издание, събиращо поне някои от творбите му. Благодарение на инициативата на пловдивската  галерия „Възраждане“ обаче, на неговото творчеството вече е посветен двуезичен албум в голям формат, в който на 150 страници са разположени 239 илюстрации и 96 фотографии. Представянето на каталога бе в рамките на изложбата на именития творец, с която галерията отбелязва своите 21 години. Галеристката Красимира Алексиева ни разказа повече за инициативата, която е нейна лична кауза:

В интерес на истината поводът за тази изложба е, че Георги Чапкънов, който е  на 73 години,  няма нито един албум, нито една книга за творчеството си, което  е просто осъдително.  И аз реших да издадем такъв албум. И след като това стана, беше задължително да се направи изложбата, за да го представим. На него никак не му се правеше, но стана един великолепен празник. Още повече, той извади творби от личната си колекция – рисунки, литография, пластика, акварел. Една изложба с прекрасни неща, някои даже не са показвани 30-40 години пред публика.

Снимка

СнимкаИзданието започва с  бележка: „Този албум е еклектичен. Животът е еклектичен.“ В него  са събрани рисунки на митологична и библейска тематика, акварели, маслени творби, литографии, пластики, релефи, скулптори от бронз и от скрап. Каквото и да излезе изпод ръцете му, то вече е с качествата на класика,  а като че ли с времето нараства и духовната  щедрост, която той дарява чрез творбите си на зрителите. Чапа възпя, осмя и осъди с много обич към човека всичко човешко и остава ненадминат хуманист в съвременното ни изкуство обобщава Красимира Алексиева.

Изложбата може да се види в Пловдив до 10 октомври. А с албума любителите на изкуството ще отнесат вкъщи частица от съзидателния, неспокоен и позитивен дух на твореца.

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!