Podcast en français

author: Darina Grigorova

Lamb meals for St George’s Day

“A good Easter, an even better St George’s Day”, is how Bulgarians voice their attitude towards their favorite spring feast St George’s Day. Saint George is regarded in Bulgaria as patron saint of flocks and shepherds. If lamb meat is not..

30.04.14 12:04 |

Easter – the all-conquering power of life

Light, hope, life beyond pain and suffering – that is how Bulgarians see Easter, the Christian holiday celebrating the Resurrection of Jesus Christ. This is the day when we become more kind-hearted, more generous and open our hearts to the..

21.04.14 08:00 |
Le Feu Sacré

Pâques, le triomphe de la vie

Lumière, espérance, une vie au-delà de la douleur et la souffrance - c’est ainsi que les Bulgares perçoivent la plus grande fête chrétienne - la fête de la Résurrection du Christ. C’est le jour où tous deviennent plus gentils, plus souriants et ouverts..

20.04.14 09:25 |

Paskalya Yortusu – hayatın her zaman kazanan gücü

Işık, umut, acı ve ıstırabın ötesinde hayat... İşte böyle Bulgarlar en ulu Hıristiyan bayramı olan Hz. İsa’nın Dirilişi Günü’nü algılıyor. Bu gün, herkesin daha iyi, daha güler yüzlü ve yeni hayat için canlanan doğanın fışkırdadığı sevgiye daha..

20.04.14 09:10 |
Zjarri hyjnor

Pashkët – forcat mbizotëruese të jetës

Dritë, shpresë, jetë përtej dhimbjes dhe vuajtjes – kështu bullgarët e kupton festën më të madhe të krishterë – Pashkët. Kjo është dita, në të cilën që të gjithë bëhen më të mirë, më të qeshur dhe të hapur për dashurinë e përgjithshme e cila sikur..

20.04.14 08:00 |

La Pascua de Resurrección, el vigor de la vida que lo vence todo

Luz, esperanza, vida más allá del dolor y el sufrimiento. Los búlgaros conciben la Pascua de Resurrección en estos términos. Este día todos se vuelven personas mejores, más buenas, más sonrientes y abiertas al amor universal que fluye de toda la..

19.04.14 08:00 |

E Premtja e Zezë: Nga dashuria deri tek urrejtja na ndan vetëm një hap

Çdo vit në fund të Kreshmës së Madhe, bota e krishterë me padurim pret lajmin për fitoren e dritës mbi forcat e errësirës – Ringjallja e Krishtit. Përgatitja për të fillon akoma gjatë së shtunës së Llazarit, kur Krishti e ka ringjallur shokun e tij të..

18.04.14 09:00 |
Vitanovi ailesine ait 19. asrın ortalarından Kefen, Tryavna mektebi

Kutsal Cuma: Sevgi ile nefret arasında sadece bir adım var

Hıristiyan alemi, her yıl Büyük Perhiz’in sonunda, karanlık güçlerin karşısında ışığın galibiyetini, yani Hazreti İsa’nın Dirilişini, heyecanla bekliyor. Hazreti İsa’nın Dirilişi için hazırlıklar daha “Lazarova sıbota” (Lazar’ın Cumartesi) gününden..

18.04.14 08:35 |

Viernes Santo: De la caridad al odio no hay más que un paso

Cada año, al final de la Cuaresma, el mundo cristiano espera, tembloroso de emoción, la noticia sobre el triunfo de la luz sobre las fuerzas de la oscuridad: La Resurrección de Jesucristo. Los preparativos para este gran día comienzan el Sábado de..

18.04.14 08:05 |

Meatless suggestions for rural dishes with prunes and snails

According to Orthodox Christian beliefs, one should eat only vegetable food for seven weeks during the Easter Fast. All types of animal origin foods such as cheese, milk, eggs, butter, cream and other dairy and meat products are strictly..

12.04.14 09:10 |