Podcast en français

author: Darina Grigorova

La Bulgarie fait partie des pays qui voient d'un mauvais œil les nouvelles techniques génomiques

Début février le Parlement européen doit prendre une décision importante sur l’utilisation des nouvelles techniques génomiques (NGT) pour la création de nouvelles variétés de plantes. Le projet de règlement prévoit la suppression de tous les tests..

01.02.24 13:00 |

New genomic techniques do not have unequivocal support in Bulgaria

The European Parliament is due to make a crucial decision at the beginning of February regarding the application of so-called new genomic techniques (NGTs) in the creation of new plant varieties. The draft regulation envisages the elimination of many..

31.01.24 14:29 |

Një hartë dixhitale etnografike e Bullgarisë zbulon pjesë të panjohura të trashëgimisë sonë jomateriale

Muzeu Kombëtar Etnografik tani ka një Hartë Etnografike Dixhitale të Bullgarisë, e cila paraqet artefaktet e mbledhura ndër vite në koleksionet e tij. Në hartë janë paraqitur në mënyrë të gjithanshme dhe sipas rajoneve elemente të trashëgimisë kulturore..

28.01.24 12:05 |
Foto: EVN Bullgari

Po rritet interesi për makinat elektrike në Bullgari

Pavarësisht çmimit të lartë dhe numrit të pamjaftueshëm të stacioneve të karikimit dhe infrastrukturës përkatëse, makinat elektrike po gëzojnë një interes në rritje në Bullgari, thekson faqja e internetit Investor BG .  Sipas një referimi të botimit..

21.01.24 08:50 |
Foto: Facebook/ Rrënjët bullgare

Babinden (Dita e gjyshes) në Razlog - qytet që ruan traditat

Në fillim të çdo viti, në Razlog dhe fshatrat përreth rajonit të Pirinit, nisin përgatitjet e ethshme për Babinden. Festa i kushtohet gjysheve dhe grave që kanë ndihmuar në lindjen e nuseve të reja. Çdo vit festohet më 21 janar dhe në Razlog është ndër..

21.01.24 07:30 |
Foto: BGNES

Festojmë Ditën e Ndihmës së Maternitetit

Më 21 janar shprehim mirënjohjen tonë për mjekët dhe mamitë që presin jetën e re në duart e tyre, si dhe për gjyshet dhe gratë e moshuara që kanë ndihmuar gratë në lindje. Dita e festës së tyre, e njohur ndryshe edhe si Babinden (Dita e Gjyshes), është..

21.01.24 06:05 |

Babinden in Razlog - a city that is keeper of traditions

At the beginning of each year, The Bulgarian city of Razlog and the surrounding villages start feverish preparations for Babinden or Midwives’ Day. The holiday is dedicated to the “grannies” who helped women give birth. Every year it is celebrated on..

20.01.24 11:14 |
Foto: BTA

Në Dobriç prezantojnë veprat e artistëve të njohur bullgarë të shekullit të ХХ –të

Galeria e artit në Dobriç fton artdashësit të rizbulojnë autorë bullgarë për të cilët viti 2024 është viti jubilar, njoftoi BTA. Instituti i kulturës në ekspozitën e tij të parë të vitit të titulluar "Përvjetorët" prezanton nëntë artistë bullgarë me 27..

20.01.24 11:00 |

Horizonte të reja për organizatat rinore në Evropën Lindore

Edicioni i dytë i projektit "Akademia për Punëtorët Rinor 2.0" zgjeroi fushën e iniciativës duke u fokusuar në zhvillimin e organizatave rinore në Poloni, Bullgari, Greqi dhe Maqedoni. Akademia është e bashkëfinancuar nga programi Erasmus+ i Bashkimit..

20.01.24 09:25 |
Foto: BGNES

Dashuria për librat bashkon adhurues të zhanreve të ndryshme letrare

Në ditën e fundit të javës, dashamirët e letërsisë mblidhen së bashku për të ndarë pasionin e tyre – leximin në klubin “Elerium” të kryeqytetit. "Mbrëmja e librit" është një ftesë për të gjithë dashamirët e pasionuar që thithin me padurim çdo fjalë të..

20.01.24 08:30 |