Podcast en français

author: Ilka Dimitrova

Këngëtarja popullore Jordanka Ilieva dhe gajdexhiu Ilija Dimtrov – përfaqësues të muzikës origjinale trake dhe shope

“ Gjëja më e këndshme për mua ishte të këndoja. Punoja dhe këndoja njëkohësisht. Dija këngë dhe këndoja gjatë gjithë ditës, kudo që të isha, çfarëdo që të bëja ”, rrëfen këngëtarja e madhe e krahinës së Trakisë Jordanka Ilieva. Ajo lindi më 22..

12.09.22 07:15 |

El eminente acordeonista Dimitar Anguelov: “La música es mi sueño cumplido”

De música y más música está repleta la biografía del afamado músico Dimitar Ánguelo v. Son múltiples sus inspiraciones en el género de la música tracia, el folclore urbano, las grabaciones. Virtuoso solista de las estilosas rondas tracias,..

11.09.22 09:10 |

The renowned accordionist Dimitar Angelov, who turned 80: ˮMusic is my dream come trueˮ

Music and only music is the biography of the famous musician Dimitar Angelov. He is inspired by Thracian folk music, urban folklore, sound recording and all things connected to music. A virtuoso accordionist, he is a soloist of the traditional Thracian..

08.09.22 09:39 |

Singer Yordanka Ilieva and bagpiper Ilia Dimitrov, famous folk musicians and a family couple

"The best and most enjoyable thing for me was singing . I used to work and sing. I knew a lot of songs and sang all day long, wherever I was, whatever I was doing" - says the great folk Thracian singer Yordanka Ilieva. She was born on August 22, 1922..

22.08.22 17:01 |

La cantante folclórica Yordanka Ilieva y el gaitero Iliya Dimitrov, referentes de la música tradicional de la región de Tracia y de los shopes

“Lo más agradable para mí era cantar. Trabajaba y cantaba. Sabía muchas canciones de memoria y cantaba durante todo el día, independientemente de dónde estaba y de lo que hacía”, decía en vida la gran cantante de la región de Tracia Yordanka..

22.08.22 15:38 |

Zhivko Zhelev: Gjithmonë ëndërroj të krijoj këtu në Dobruxhë, ku janë rrënjët e mia

Vendlindja e tij Dobruxha është frymëzimi për idetë krijuese të muzikantit tonë të njohur Zhivko Zhelev, i cili së fundmi mbushi 60 vjeç. Dobruxha është mjedisi i tij jetësor dhe profesional, pavarësisht ofertës serioze për punë në Ansamblin..

16.08.22 07:15 |

Zhivko Zhelev: My dream has always been to do my creative work here, in Dobrudzha, where my roots are

Dobrudzha, the part of the country where he was born, has always been an inspiration for the artistic ideas of renowned musician Zhivko Zhelev, who recently turned 60. Dobrudzha is where he lives and works, despite a serious job offer he was..

29.07.22 09:50 |

Dimitar Lavchev: “A través de la gadulka expreso mi alma”

El arte de Dimitar Lavchev descuella por su excepcional sensibilidad y la noble voz de su gadulka acaricia el alma. No es casual que suelen llamarle Dimitar Lavchev, el intérprete de la gadulka que llora.   Nacido en la ciudad..

24.07.22 09:10 |

Georgi Germanov – the folk song is my life

The celebrated Bulgarian singer and instrumentalist Georgi Germanov was born in the coastal town of Obzor, Burgas district, in a family of refugees from Asia Minor and Eastern Thrace. Therefore, it is no coincidence that he devoted himself to..

21.07.22 15:30 |

Vëllkana Stojanova – etalon i këndimit tradicional bullgar

Në vitin 2022 shënojmë përvjetorin e 100-të të lindjes së këngëtares së njohur popullore bullgare nga krahina e Trakisë Vëllkana Stojanova. Edhe që kur ishte gjallë ajo ishte një legjendë e vërtetë. Për të folkloristja Marija Kuteva shkroi:..

20.07.22 07:15 |