Стремежът към майчинство е сила, която може да спре времето

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Между нас има жени, които могат да разкажат за дългия и труден път, който са минали, докато се сдобият с рожба. Техният пример е поучителен за всички момичета, които планират да имат деца, но отлагат бременността си за бъдещето. Живеем в свят, доминиран от часовници, графици, планове.Всяка от нас пренарежда своите приоритети спрямо забързания делник, така отменяме задачи, които не търпят отлагане– това забелязват жени, обединени около каузата „Майка навреме“. Те са създали своя фондация с цел да съветват и напомнят за първостепенната мисия на жената – да създаде и отгледа свое поколение.

Прекалено сме далече от природата, с която много по-тясно са били свързани жените столетия преди нас. Много сме различни и вече не живеем в хармония, споделя Лора, която е станала майка след много трудности. В подкрепа на нейното твърдение са резултатите от проведено наскоро представително проучване, според което само жени без материални затруднения са готови да отгледат дете в отсъствието на постоянен партньор до себе си. Освен липсата на стабилност в семейството, ниските доходи са важен фактор, който отказва младите българки от създаване и отглеждане на поколение. Голяма част от анкетираните споделят опасение, че временното отсъствие от работа в месеците на бременност и майчинство, може да е причина да загубят работното си място.

Социолозите отчитат, че приоритетите на повечето жени рязко се променят след навършване на 36 и повече години. За бездетните, бременността в тази възраст се превръща в първа цел на живота им. Не съм срещал по-голяма сила от тази, когато една жена реши че иска да бъде майка, готова е на всичко за да го постигне! – казва д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве от болница „Надежда“ в София. – Заради вредни навици и най-вече стреса, на който е изложена съвременната жена, расте броят на пациентките с репродуктивни проблеми. Въпреки напредъка в медицината, възрастта на жената е от решаващо значение за появата на здраво дете, без генетични увреждания. Звучи като фантастика, но има начин жената да спре времето, и да отложи бременността чрез медицинска процедура.

В последните години се наблюдава покачване на средната възраст на жените, които прибягват до ин витро, но това не дава големи шансове за успех. Причината е, че много от тях, докато са били в хубавите години за създаване на нов живот, не са намерили своя партньор и мотивация да имат деца. Много от жените не знаят, че след 35 години започва рязко да се влошава качеството на яйцеклетките. Затова ние, лекарите, препоръчваме замразяването на яйцеклетки в подходяща възраст, които да се използват когато жената срещне подходящ партньор или е готова да бъде майка. Предимството на тази технология е, че намалява броят на вродените малформации. Няма по-голяма сила, от тази, която тласка една жена към майчинство. Замразяването на яйцеклетки е спиране на часовника, това е едно научнофантастично пътешествие във времето. Истината е, че не многото работа ни убива, а стресът, на който ежедневно сме подложени. Учените призовават съвременните жени да помислят за генетичния материал, който ще оставят след себе си и за себе си тъкмо в момент, когато са най-щастливи. Тогава те ще се родят техните щастливи деца. Самият проект „Майка навреме“ е от преди 6 месеца и е придружен с широка разяснителна компания. Моята работа всеки ден ми поднася изненади. Към всеки нов случай подхождам с убеждението, че тепърва навлизам в огромна вселена, която е на крачка да разкрие тайните си. Последната изненада дойде преди седмица. Наша пациентка роди близнаци, след седем неуспешни ин витро процедури. Чакала е повече от десет години. Успехът се дължи на голямото търпение на тази жена и на професионалния подход, с който работиха екипът от лекари и биолози.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!