Маскарадът и тиквените фенери завладяват съзнанието на деца и родители

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Стотици деца, а и много зрели хора, докоснали се до американските традиции, се готвят да посрещнат празника на маските и тиквените фенери Хелоуин. Вероятно за тях денят, посветен на връзката с отвъдния свят и почитането на духовните сили, днес е само повод за забавление и начин децата да развихрят своето въображение и да направят интересни снимки за спомен. Много хора у нас, които започват да честват този празник, не се интересуват от произхода му и от езическия характер на символите и украсите. Според запознати свързването, дори на шега със символите на „мрака“, може да носи вредни за възпитанието на децата последици.

В навечерието на 1 ноември свещенослужители от Българската православна църква разпространиха послание до миряните, в което подчертават езическите корени на Хелоуин, които са в противоречие с християнското учение. Те припомнят, че и днес православните отбелязват празника на всички светии в началото на лятото. До IX век той се е празнувал по едно и също време на Изток и на Запад. Но през 853 г. Рим взима самостоятелно решение да премести почитта към светиите на 1 ноември, за да преодолеят вкоренените езически традиции в Западна Европа, поддържани някога от келтските жреци и магьосници. Така празникът достига до наши дни, а през последните години, благодарение на новите технологии и глобализацията, Хелоуин се налага като модерна, атрактивна традиция, която захранва цяла индустрия за производство на маски, костюми и аксесоари.

Водачите на българското православие наричат Хелоуин „псевдопразник” и според тях той учи хората да не се отвращават от демоните и да възприемаме смъртта като маскарад, като безобидна игра и забавление. Призивът Хелоуин да не става част от българската душевност, още повече че България на 1 ноември отбелязва Деня на народните будители, много от които са били свещенослужители с просветителска мисия. Настрани от постулатите на църквата стои светското българско училище. В извънкласните занимания за труд и творчество вниманието на малките ученици неминуемо е фокусирано върху костюмите, с които ще се преобразят за празника. Децата имат подкрепата на своите родители и заедно обикалят магазините, които предлагат голямо разнообразие от костюми на вещици, демони, приказни и съвременни герои от световните кинопродукции. Психолозите имат категорично мнение по повод празника. По думите на Маргарита Бакрачева – доц. по психология в института за изследване на човека към БАН, евентуална забрана за празнуване на Хелоуин към децата, би могла да има вредни последствия върху тяхната психика.

Всяко забавление е повод за приятни емоции и преживявания. Затова, ако се ограничи празнуването на този весел празника, ефектът върху психиката на малките ще е отрицателен. Говорим за промяна в съвременния свят, тя се изразява в още по-засиленият интерес у децата към материалния свят, шарените предмети и аксесоари, които могат да се докоснат. С времето е доказано, че карнавалното преобразяване в приказни герои и същества от митологията не крие никаква опасност. Точно обратното, празнуването заедно помага на малките да се почувстват като част от детската общност. Позволява им да планират, да си сътрудничат в подготовката и не на последно място да споделят емоциите и радостта от празника. Този празник е много привлекателен за децата и лесен за възприемане от тяхната психика. Не трябва да пропуснем да го използваме с възпитателни цели. Всеки повод да се промениш и да се облечеш по по-различен начин дава възможност да се презаредиш емоционално и да се видиш в различна роля и различна ситуация. В тази връзка е добре самите родители да подкрепят децата в желанието им за творчество и промяна. Празнуването на Хелоуин е полезно, особено в епоха, в която интернет е навсякъде и за децата виртуалният и реалният свят изобщо не са разграничими. Водеща роля тук имат родителите, които да помогнат на малките по-ясно да разграничат кое е допустимо и кое – не, до къде нещата стават на шега, и кои граници не бива да бъдат прекрачвани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!