Заработи Балканската борсова платформа SEE Link

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Балканската борсова платформа SEE Link, която свързва капиталовите пазари на България, Хърватия и Македония, започна своята работа на първи април с въвеждането на два индекса, които обхващат компании от трите страни, изчислявани от Българската фондова борса (БФБ). Идеята е тя да даде достъп на членовете на единния пазар до тези на останалите държави, които участват в проекта. По този начин българските инвеститори чрез своите местни брокери ще имат възможност да търгуват с македонски и хърватски акции. Респективно българският пазар би бил видим от македонски и хърватски инвеститори.

Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, каза в интервю за БНР, че борсите на Сърбия и Словения също са допуснати в платформата, въпреки че все още не са технически свързани към нея:

СнимкаОчаква се те да предприемат мерки по адаптиране на техните системи със SEE Link, така че да могат да осъществяват нормална комуникация. Беше получено и още едно заявление, което също беше одобрено – от борсата от Баня Лука. Съвсем наскоро от Румънската фондова борса беше изявен интерес към платформата. Казаха, че са заинтересовани през тази година също да подадат заявление за включване.

Това, че платформата е завършена, не означава обаче, че веднага чрез нея ще започнат да се сключват сделки:

Това, което анонсирахме, всъщност беше техническата готовност. SEE Link вече може да „приюти” членовете на борсите от трите държави. За момента, доколкото принципът на работа на платформата е чрез брокер-кореспондент в съседната държава, все още няма подписани междуброкерски споразумения, посредством които ще се осъществяват търговията и изпращането на поръчки за покупка и продажба към съответните пазари. Очакваме да стане съвсем скоро, но това е продължителен процес и зависи от преговорите на нашите членове с членовете на останалите две борси. Тоест сега „топката” е в ръцете на нашите брокери и банки. Когато те станат технически готови и изпълнят и останалите функционални изисквания, могат да се „закачат” за платформата и да започнат да работят на нея.

SEE Link е почерпила опит от други две подобни платформи, но има и своите отличителни белези:

Съществуват още две подобни платформи. Едната работи в Югоизточна Азия и обединява седем борси от региона. Другата е в Латинска Америка и обединява четири борси. Концепцията на SEE Link се доближава до тях. Но ние се стремим да използваме няколко основни преимущества, с които считаме, че разполагаме – по-добро покритие от страна на брокерите от гледна точка на финансов анализ на компаниите, така че инвеститорите от останалите държави да съумеят да разберат бизнеса на отделните компании, в които те потенциално биха могли да инвестират. Също да се възползваме от членството на България, Хърватия и Словения в ЕС и наличието на входни, почти унифицирани правила, въз основа на които се осъществяват търговията и листингът на компаниите.

Иван Такев предупреждава, че местните пазари изпитват редица проблеми, които няма как да бъдат преодолени с наличието на една техническа платформа. Тя е само средство, което улеснява достъпа на инвеститорите от една държава до останалите пазари. Целта е търговията между балканските страни да стане по-лесна, а не да се създава там, където тя не съществува. Относно достъпността на платформатаза инвеститори, компании и посредници Иван Такев каза:

За момента девет инвестиционни посредници от България са изявили желание да се включат към SEE Link. Инвеститорите, посредством своите посредници с които работят на българския пазар, ще могат по същия начин както търгуват на БФБ да изпращат поръчки за покупка и продажба на финансови инструменти от останалите пазари на платформата. Естествено ще получат информация обратно относно сключените от тях сделки по абсолютно същия начин. Не би трябвало да съществува кой знае каква разлика спрямо начина по който се сключват сделките. Има отношение към сетълмента на сделки доколкото той ще се извършва в местните централни депозитари, а не в Българския централен депозитар, но за това нещо трябва да се погрижат техните собствени инвестиционни посредници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!