„Оливър Туист“ „оживя“ в чудесен концерт-спектакъл на сцената на зала „България“


В последния концерт от сезон 2016/2017 на детската музикална образователна програма „Фортисимо Фамилия“ на сцената на зала „България“ оживяха герои от мюзикъла „Оливър Туист“ на Лайънъл Барт по романа на Чарлз Дикенс. Актрисата Илияна Коджабашева беше чудесна в ролята на малкия Оливър – симпатичен, забавен и чаровен. Обичаната артистично-музикалната двойка Дони и Нети в ролите на Бил Сайкс и Нанси наелектризира още повече многобройната публика. А за високото музикално качество на концерта-спектакъл се грижеха още Хорът на Софийските момчета и Софийската филхармония под диригентството на харизматичния маестро Максим Ешкенази.

Както винаги, ми беше много интересно да следя не само концерта, но и реакциите на децата в публиката: на най-малките, от тези, които не откъсваха очички от сцената, до тези, които трябваше непрекъснато да бъдат залъгвани от родителите си с парченца шоколад или шише с мляко, и на по-големите, от тези, които също не откъсваха очи от сцената, до тези, които си цъкаха на мобилните телефони. Както винаги се радвах, че родители и учители ценят и се грижат за музикалното възпитание на децата. Но този път ми се прииска нещо повече – всички родители да възпитават у децата си не само удоволствието от музиката, но и уважението към това място за музика зала България, в което дървената розетка на подиума не е катерушка! И така, след концерта избрах да ви представя едно от децата, които най-внимателно следяха музиката и действието. Чуйте в звуковия файл.

Концертният сезон 2016/2017 на програмата „Фортисимо Фамилия“ завърши, но ето че започва летният музикален сезон, изпълнен с примамливи предложения от различни музикални фестивали под слънцето или под звездите. Един от тях е „Споделете музиката в Двореца Врана“. Сред зеленината на красивия парк на двореца на 1-и юли от 11 ч. ще бъде представен концертът-спектакъл на Фортисимо Фамилия „Приказка за флейта“ с участието на флейтистката Цветелина Белева, актрисата Анна Пападопулу и Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. На следващия ден – 2-и юли, също от 11 ч. най-малките гости на фестивала ще могат да видят още един от най-хубавите концерти-спектакли на Фортисимо Фамилия – „Приказка за обой”. Това е една приказна история за смърфове, непослушни балерини и вълшебна музика. На диригентския пулт ще бъде Татко Смърф, т.е. Павел Златаров. Солист е кларинетистът Ясен Енчев. В приказката участват актрисата Богдана Трифонова и балерината Ангелина Гаврилова. А след концерта за малчуганите ще има великолепен подарък – уъркшоп за деца до 16 г. „Аз и ударните инструменти“. Възможността да се докоснат до най-богатото, интересно и разнообразно семейство музикални инструменти винаги доставя огромна радост на децата!

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!