До 400 може да достигнат изборните секции в чужбина

Снимка: БГНЕС


До 400 може да достигне броят на изборните секции зад граница за предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври, обявиха от Министерството на външните работи. Определените в бюджета 1 милион и 200 хиляди лева за организацията и провеждането на изборите в чужбина може да се окажат недостатъчни, заявиха от институцията. 

Заместник-министърът Катя Тодорова посочи, че досега Италия и Испания са дали съгласие за провеждане на изборите на тяхна територия. Чакат се отговорите и на останалите държави, в които има значителни български общности: 

Каквито са Гърция, Обединеното кралство, Русия, Германия, Франция, Турция.

До момента броят на секциите зад граница са 293. Окончателният им брой ще бъде определен от решение на ЦИК не по-късно от 13-и септември. 
Юридическият съветник на работната група в Министерството на външните работи Красимир Божанов поясни, че могат да бъдат образувани допълнителни избирателни секции: 
Ако изберете населено място, в което има над 100 гласували на предишни избори, но по-малко от 500, ЦИК е определил съответно една секция. Ако за това населено място в хода на събиране на заявления се получат над 500 заявления, има основание ЦИК да образува втора секция. Допълнителни секции могат да се образуват и ако извън тези населени места бъдат получени 20 или 40 заявления. Максималното, което предвиждаме е 400.
От няколко страни са поставили изисквания да бъдат изпратени и допълнително служители, за да се гарантира сигурността на изборите на тяхна територия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!