26 милиона лева за организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври

Близо 26 милиона лева ще струва организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври. През миналата година парламентарният вот струваше 21 милиона, а тазгодишният евровот - 23 милиона и 800 хиляди лева. Говорителят на ЦИК  Александър Андреев коментира пред "Хоризонт", че оскъпяването сега е незначително и отразява новите моменти от Изборния кодекс:

С новия Изборен кодекс са предвидени медийни пакети, отделено е повече за разяснителната кампания и във връзка с определените възнаграждения на Районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии по-голяма сума. Тези предложения, които ние направихме във връзка с план-сметката, са взети предвид в постановлението, като разбира се, евентуално тази сума би могла да се увеличи.

От 26-те милиона 15,5 получава Министерският съвет, а 4 милиона и 400 хиляди - ЦИК. За охраната МВР ще получи 3 милиона, милион и 200 хиляди са за изборите в чужбина, близо 900 хиляди - за ГРАО. БНР, БНТ и БТА също получават финансиране. Министърът на финансите ще разработи тарифата, по която партии, коалиции и иницативни комитети ще заплащат предизборните предавания в БНР и БНТ .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!