А. Цонева: След като гражданите могат да проверят дали фигурират в подписки, злоупотребите намаляха

Снимка: БГНЕС
В Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към служебното правителство, който проведе първото си заседание в сряда, влизат организациите, регистрирани като наблюдатели на изборите за ЕП. Сред тях има и такива, които трябва да дадат отговор на въпроси като този как хиляди наблюдатели бяха регистрирани от някои от тях. Това каза за предаването "12+3" на "Хоризонт" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, чиято организация участва в Борда. Вчера в свое изказване помолих всички организации, които са се включили, да отговорят на апела на ЦИК, отправен след евроизборите,  и да представят своите констатации, заключения и препоръки към изборния процес, за да може да се види кой с какъв кредит, образно казано, влиза този орган. Очаквам реакция.


На първото заседание на Изборния борд е изработен план за действие и са избрани темите, по които Бордът ще заседава, допълни Цонева. Набелязани са и институциите, които ще бъдат поканени, за да дадат информация. След като миналата година, за първи път, гражданите можеха да проверят дали фигурират в подписките на партии, коалиции и независими кандидати за участие в изборите, знаете какъв бум от оплаквания имаше – над 1300 жалби има в полицията за защита на личните данни. Тази година, поне в тези 2 дни откакто проверката е в действие, все още нашето наблюдение не е установило да има такъв поток от жалби за злоупотреба с лични данни.

Според Цонева възможността гражданите да правят такива проверки е спомогнала да се направи своеобразна селекция на огромния брой политически субекти.

Институтът за развитие на публичната среда отново пуска онлайн карта за нарушения. Сигналите ще бъдат проверявани от  МВР.

Интервю на Даниела Якова с Антоанета Цонева можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!