ИДП: Все по-малко вероятно е коалиционно управление след изборите

Снимка: ИДП

Коалиционно управление след изборите на 5-и октомври е все по-малко вероятно. Това е изводът в месечния доклад за политическата ситуация у нас, направен от Института за дясна политика. В гражданската организация влизат лица от партиите в Реформаторския блок и интелектуалци с десни политически разбирания. 

Рискът българската политическа система да се окаже в невъзможност да състави кабинет след предсрочните избори съществува и ако това се случи, страната ни ще бъде изправена пред сериозни икономически и финансови проблеми. От Института за дясна политика коментираха, че с всеки изминал ден коалиционно управление, за каквото се говореше преди месец, е все по-малко вероятно. Така дясноцентристка коалиция не е възможна на този етап. Тома Биков предупреди: Ако България остане без правителство, защото този вариант за нас също съществува, ще имаме изключително тежки икономически и финансови проблеми.
Ситуацията с основните играчи ГЕРБ са в етап на трансформации и трябва да намерят своята нова форма и не трябва да се облягат на стари лаври. При БСП положението е кризисно, а ДПС се опитва да се върне в ролята си на балансьор извън обсега на БСП. При десницата ГЕРБ и Реформаторският блок са по-скоро опоненти, отчитат от Института. Това е притеснително за следоизборните резултати. Затова и изборните коалиции са непредвидими. 
Продължава тенденция за липса на доверие между управляващи и управлявани. Нужни са мерки за възстановяване на това доверие чрез писане на ясни програми и поемане на конкретни политически отговорности. Петър Николов посочи: Вече не е предопределено как ще изглежда бъдещото управление на България. По тази причина ние призоваваме партиите да излязат със своите програми и да водят дебат с програми, а не с личностни атаки една срещу друга.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!