Яне Янев предаде на министър Бакалов информация за предизборни машинации

Снимка: БГНЕС

Благоевград, Плевен, Велико Търново и Видин са сред най-рисковите градове в страната за купуване на гласове на предстоящите избори на 5-и октомври. Тази информация, заедно с прякори и имена на хора, замесени в търговия с гласове, предаде днес на вътрешния министър Йордан Бакалов лидерът на РЗС Яне Янев. Той беше категоричен, че на предстоящите избори ще бъдат купени по техни данни над eдин милион гласа.

Считаме, че за първи път от 1989-а година, толкова рано преди изборите, има стройно организирани системи за купуване на гласове. В анализа си пред министъра нашите юристи, част от тях бивши прокурори, които са се занимавали и работили с тази система, споделиха, че в определени периоди е имало полицаи, които с полицейските коли са разнасяли чували с пари за купуване на гласове.


След срещата си с вътрешния министър Яне Янев обясни, че е останал с впечатление за липсващ ресурс на ведомството за справяне с търговията на гласове: МВР в голяма степен е обезкостено. Липсва кадрови потенциал и правомощия.

Лидерът на РЗС обясни още, че вътрешното министерство е с орязани правомощия за сметка на Държавната агенция "Национална сигурност". Въпреки това от партията са останали с впечатлението, че служебният министър Йордан Бакалов има желание да реши този проблем.

Репортажа на Николай Христов, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!