Михаил Мирчев: Две трети от медиите вече са спазили закона и са публикували офертите си за изборите

Снимка: БГНЕС

Две трети от медиите вече са спазили закона и са публикували офертите си за изборите. Останалите една трета все още не реагират достатъчно адекватно или пък хитруват на дребно, каза председателят на Гражданската инициатива за свободни и прозрачни избори ГИСДИ проф. Михаил Мирчев в интервю за предаването "Преди всички". РИК-овете се оказаха неподготвени да реагират на такива сигнали. Те не знаеха, че имат такава контролна функция и всъщност, реагирайки на сигналите, които изпращаме до тях, разбраха, че трябва да си направят съответните проверки. Повечето от тях направиха. В момента в 16 РИК от общо 31 сме работили. 2-3 са РИК-овете, които все още нямат желание да разберат за какво става дума, добави Мирчев.

ГИСДИ е подало една жалба и до ЦИК, които са реагирали, уточни той: Не трябва да разчитаме на санкции за медиите, а на един ясен публичен диалог и да им се каже какви са им задълженията. Самите медии в част от случаите правят такива нарушения влачени от бързането.Повечето от тези неща са оправими, когато седнем да си изговорим нещата, за да се разбере, че е по-добре всички да спазваме нормите и тогава изборите ще бъдат много по-подредени и гражданите, които отиват да гласуват, ще имат чувството, че гласуват в една подредена среда, а не нагло, всички наред, да нарушават закона.

На третото си заседание ГИСДИ ще обсъди машинното гласуване: За втори път се прави експеримент с машинното гласуване с идеята на следващите избори да бъде въведено като норма. На миналите избори направихме 100 секции експеримент. Той беше много добър, положителен. Машините се оказаха работещи и хората спонтанно проявиха интерес да гласуват. Сега ще се има 300 секции. Тънкият момент е, че не ЦИК, а правителството ще прави конкурса за фирмата, която осигурява технологията. Днес ще получим  информация докъде е стигнал този конкурс и колко ще струва техниката.

Цялото интервю  на Таня Величкова с проф. Михаил Мирчев можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!