Марчела Абрашева: Активната предизборна кампания е изключително важна за по-малките партии

Д. Смилов: Всяка грешна стъпка може да има голяма цена за партиите

Всички трябва да са наясно, че резултатът им не е гарантиран. Всяка грешна стъпка може да има голяма цена. Тази цена може да е по-висока за по-малките партии, но и по-големите партии също не трябва да са спокойни. Това коментира в предаването "Неделя 150" политологът Даниел Смилов.

Така или иначе ще говорим най-вероятно за някакъв тип коалиционно управление след изборите. Добре е тази коалиция в какъвто и формат тя да бъде, да стъпи на наистина добре разработени споразумения за това какво точно ще се прави, какви ще са ангажиментите на всяка формация и т.н. Просто трябва да надскочим този модел с квотите. Гражданският и обществен натиск върху партийната система трябва да е в тази посока.

Активната предизборна кампания е изключително важна за по-малките партии и които реално се борят до последния момент за своето присъствие в парламента, смята Марчела Абрашева от "Галъп":

Хората искат да чуят някакви неща, не ги чуват в момента от политиците. За добро или за лошо и този път ми се струва, че ще избираме въз основа на някакви аргументи кой на кого симпатизира, на някакви съображения кой в каква конфигурация би гарантирал някаква стабилност. Никакъв разговор не се състоя какво ще се прави след това, напротив – всякакви такива разговори замряха. Големите баланси и проблеми, които има да се правят, очевидно ще се случват след изборите.

Даниел Смилов смята, че президентът може да даде политическо убежище на Николай Кобляков. Той се аргументира:

България е държава - правова. Тя не би трябвало да си позволи да екстрадира г-н Кобляков. Съществуват много сериозни съмнение, че неговото право на справедлив процес няма да бъде адекватно защитено в Русия. /…/ Трябва да стане ясно, че макар България да изказва тази позиция, това е позиция, която всяка една държава - членка на ЕС би изказала. Това би подсилило българските аргументи и би уталожило страховете за това как евентуално Русия би реагирала.

Абрашева изказа мнение:

Говореното по същество точно за този проблем и за баланса, който трябва да има България по отношение на Русия и ставащото там, възможно най-трудно е да се случи точно в предизборна кампания. По скоро има риск, ако се говори за това, то да бъде използвано за тясно партийни цели, независимо в каква посока. Това наистина не бива да бъде акцент на предизборната кампания, тъй като няма как да се състои разговор по същество, този разговор е труден и дълъг.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!