Българите в САЩ ще гласуват на 42 места

Снимка: БГНЕС
В САЩ ще се гласува не на 41, а на 42 места. След решение на върховния административен съд стана ясно, че в Ню Йорк и по-точно в района Куинс, ще има още една избирателна секция.

Според изискванията за живеещите в чужбина за откриването на избирателна секция са необходими най-малко 40 заявления. За района Куинс заявленията са 56, предложено е удобно за гласуване място, както и комисия за провеждане на изборите, но по неизвестни причини генералният консул в града Милен Люцканов препоръчва на ЦИК българите в Ню Йорк да гласуват само в генералното консулство в Манхатън.

След като ЦИК приема предложението на генералния консул е одобрена само една избирателна секция за Ню Йорк. Недоволни от неспазването на разпорежданията живеещите в най-големия американски град нашенци изпратиха жалба до Върховния административен съд в България. Съдът разглежда жалбата и отсъжда в града да бъде открита и втора избирателна секция. Така местата за гласуване в САЩ станаха 42.

Най много – пет места за гласуване ще има в района на Чикаго. Ще може да се гласува общо в 15 от 50-те щата на Америка, в това число и в малкото градче Медисън, на границата с щата Мисури, където се заселват първите български имигранти и където е построена първата българска православна църква в САЩ. Секцията за гласуване ще бъде точно в тази църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!