Данни от изследвания на неправителствени организации показват, че нивото на купения вот е между 14 и 16 процента

Снимка: Мария Съботинова

Данни от изследвания на различни неправителствени организации показват, че нивото на купения вот е между 14 и 16 процента. Информацията бе представена в МВР. 

Около 6-7 процента е основното ядро от хора, които по принцип продават гласа си по време на избори у нас  около това мнение се обединиха няколко неправителствени организации по време на кръгла маса в МВР, посветена на борбата срещу този вид престъпления. Според политологаАнтоний Гълъбов обаче този процент може да  достигне между 14 и 16, а Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че той е  около 11-12 на сто. 

От Центъра за изследване на демокрацията в свое изследване обясниха, че според тях около 400 хиляди гласа се купуват средно на избори у нас, като купувачите на гласове са между три и четири хиляди. Това рязко контрастира с данните, представени от МВР преди дни, според които около хиляда души в България са рисковите по време на избори. Две партии бяха назовани поименно в едното от изследванията. Като застрашени региони от гледна точка на купуването на гласове бяха определени Северозападна България и градове като Радомир, Лом, Долни Цибър и Левски. 

От своя страна МВР обясни, че до момента са съставени 160 предупредителни протокола и 11 досъдебни производства, а вчера в Ямбол е била разбита престъпна група, която е организирала хора и ги е подготвяла да ги предлага на политически партии за предстоящите избори като готови осигурени гласове. 53 са сигналите в МВР до този момент за евентуално купуване на гласове, 19 от тях са подадени от граждани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!