Близо пет пъти са се увеличили списъците с избиратели в три благоевградски села

Снимка: Ваня Минева

Близо пет пъти са се увеличили списъците с избиратели в три благоевградски села в сравнение с предишния  вот за европарламент. В повечето случаи това са македонски граждани, посочили селата като настоящ адрес.

Интересната статистика обяви за  "Хоризонт" председателят на РИК Мартин Бусаров. Комисията е анализирала драстичното увеличение на избирателите в списъците, подготвени от общините, които показват, че само за няколко месеца имащите право на глас са набъбнали с близо 7 000 души:

В села, в които има около 400-700 жители, има по 7 000 и нагоре избиратели в списък, което означава, че има регистрирани лица, граждани на друга държава, които са регистрирани с адресна регистрация в тези села и са включени в списъците.

Трите гранични села Логодаш, Бело Поле и Рилци са предпочетени от комшиите ни за регистрация по настоящ адрес, направена във времето до 22-ри септември, което дава основание на гражданите на Република Македония да участват в изборите за български парламент. Може ли да се окаже, че на един адрес са регистрирани стотици хора, обясни Бусаров:

Може да се окаже, че в една къща живеят 4 000, както се оказа при една проверка съвместно с органите на МВР.

Оказа се, че няма закон в България, който да регламентира колко хора могат да живеят на един адрес, пък макар и само по време на избори:

Когато се подават заявления за получаване на документи за самоличност, трябва да има някаква справка в системата на МВР и да се види, че там има голям брой регистрирани и да се сложи някакъв таван. Лично мое мнение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!