Антоанета Христова: Отсъстват правилата, които предопределят висока изборна активност

Снимка: БГНЕС

След многото негативни събития у нас и след като наяве излязоха много истини за политиците, мръсотията изплува на повърхността и стана много видима. Така дори по-оптимистично настроените станаха реалисти.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политическият психолог Антоанета Христова, която е и директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.  Въпреки обещаната от социолозите относително висока избирателна активност тя не е уверена, че ще има такава:

По принцип хората участват в избори, дават своя вот, когато имат перспектива, когато някой им е очертал картината в бъдеще и то картина, която им дава шанс, която им дава решение на проблемите, която им дава сила в ръцете и увереност, че могат да се справят. Това са обикновените, нормални и човешки правила, на базата на които правим избори. Сега те отсъстват. Тези правила, които предопределят активност, отсъстват в нашата среда.

Образованието и знанието за това как бихме могли да променим конструкцията, може да накара хората да гласуват с отвращение.

Според Христова трагедията в Горни Лом ще засили усещането за песимизъм в страната и ще има общ ефект за намаляване на избирателната активност, което ще засегне всички политически сили.

Интервюто на Таня Милушева с Антоанета Христова и репортаж за предизборните настроения в Сърница можете да чуете от прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!