Георги Димов: Технологично е невъзможно да гласуват над 1000 души в една секция

През последните 15-ина години, основният акцент при гласуването зад граница е именно вотът в Турция. В историята се открояват два различни периода по отношение на гласуването  оттам – до към 2000-та година и в последните 15 години.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ бившият дългогодишен дипломат в Турция Георги Димов:

През 1996- 1997 година избори в Турция се провеждаха само в нашите дипломатически мисии, които са 3. Съобразно с възможностите на сградения фонд се оборудваха, максимум, в Истанбул – 3 секции, в Анкара – до 2 и в Одрин – само 1. Предвид особеностите и условията за гласуване в дипломатическа мисия в една секция могат да гласуват 600 до 800 души. Тоест във всеки от изборите, максимум, броят на гласуването е 4 000 – 5 000 души.

Сега разбираме, че на тези избори ще бъдат разкрити 136 секции. Ако приемем, че там няма такива изисквания и умножите, примерно, по 1000, можете сами да си направите сметката.

Многократно съм бил председател на изборни комисии зад граница, бил съм и координатор на изборите на цялата дипломатическа мисия и извън мисията, когато са се провеждали избори, и трябва да ви кажа, че чисто технологично, като време да се гласува, повече от 1000 души просто не е възможно.

Интервюто на Таня Милушева и Николай Кръстев с Георги Димов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!