Димитър Ганев: Ако не бъде сформирано правителство, ще има тежки последици

Снимка: БГНЕС

В следващото Народно събрание има трима очевидни участници – ГЕРБ, БСП и ДПС. Две от формациите се открояват от другите – това са „България без цензура“ и Реформаторският блок с около 6% и има още три партии, които са буквално на ръба на изборната бариера. Това са Патриотичният фронт, „Атака“ и АБВ, каза социологът от „Галъп интернешънъл“ Димитър Ганев в интервю за предаването „12+3“.

Прогнозираната от нас избирателна активност на 5-ти октомври ще бъде около 3,4 млн. души. На предишните парламентарни избори избирателната активност беше 53%, което е около 3,580 млн. души. Тази година очакваме по-ниска избирателна активност и на базата на тази избирателна активност обявихме броя на гласовете, които може да очакваме от отделните формации. За ГЕРБ – 1,250 млн., за БСП – 640 хил., за ДПС – 500 хил., за „България без цензура“и Реформаторския блок около 200 хил. и за Патриотичния фронт, „Атака“ и АБВ са между 130 и 150 хиляди души, обясни Ганев.

Според него е много вероятно в следващия парламент да участват осем партии: Възможно е, защото и Патриотичният фронт, „Атака“ и АБВ са буквално на ръба на изборната бариера. В парламента имаме пет сигурни партии.


По думите му тази кампания е една от най-скучните и вяли предизборни кампании: Това е лесно обяснимо и то е, че в рамките на последната година и десет месеца ние се намираме в една перманентна предизборна кампания. Фактически от началото на 2013-а година досега ние сме в режим на непрекъснато очакване на предсрочни парламентарни избори и в някакво непрекъснато очакване за някакви избори като цяло, както бяха европейските избори. Това няма как да не натрупа умора както сред партиите, така и сред избирателите.


Ганев смята, че ако не бъде сформирано правителство, ще има тежки последици. Според него ГЕРБ и Реформаторският блок няма да успеят да съберат 121 места в следващото Народно събрание и ще трябва да се коалират с други партии: При такава конфигурация е много трудно да говорим за стабилно мнозинство. Друг вариант не виждам, освен ако няма разговор между първите две партии за сформирането на широка коалиция.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!