Проф. Линка Методиева: Проследете дали се вписват коректно данните ви в избирателния списък

Проф. Линка Методиева, програмен директор на асоциация "Прозрачност без граници", съветва гласуващите да следят дали членовете на секционните избирателни комисии са осигурили възможност гласуването да е необезпокоявано, така че тайната на вота да е гарантирана. 

Да няма лица на по-малко от 3 м от тъмната стаичка, да няма пряка видимост към тъмната стаичка или пък в секцията да има външни лица без съответните обозначения. Много е важно дали членовете на СИК ще откъснат пред избирателя бюлетината от кочана, ще поставят първия печат върху нея и след това ще я подадат на избирателя. След гласуването е много важно да проследите дали на бюлетината се поставя втори печат и дали пред вас ще бъде откъснат поредния номер, отрязъка с номерация на бюлетината. Проследете дали коректно се вписват вашите данни по лична карта в избирателния списък и дали ще бъдете поканени да се подпишете.

Най-честите нарушения в изборния ден са технически, организационни, но част от нещата, за които трябва да се внимава особено, са свързани с нарушения, които нарушават избирателните права на гражданите. Става дума за престъпления против избирателните права, за които е добре да внимаваме и да сигнализираме компетентните институции.

Тенденциите и сега, като на предишни избори, в първата половина на деня, са свързани предимно с организационно-технически проблеми като например необявена смяна на мястото на секция. За всякакви проблеми гражданите могат да сигнализират на телефон 0800 11 224, напълно безплатно за цялата страна.

Цялото интервю с проф. Линка Методиева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!