Българите в чужбина гласуват на предсрочните парламентарни избори

Гласуване в Москва
Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
В Турция има 136 секции, в които български изселници могат да упражнят правото си на глас, предава от Бурса специалният пратеник на БНР Николай Кръстев. Почти навсякъде преди обед в Одрин, Чорлу, Измир и в Бурса нямаше струпване на гласоподаватели. Очаква се сънародниците ни да излязат да гласуват в следобедните часове заради Курбан Байрама, който съвпадна с предсрочния вот.

Неочаквано голям брой българи се появиха в три секции в Гърция, съобщава кореспондентът ни в Гърция Катя Пеева. Непрекъснато се увеличават желаещите българи да гласуват в една от секциите в Атина, която се намира в центъра на гръцката столица. Опашката от чакащи се увеличава и вероятно там ще има удължаване на изборния ден. Много българи се възползваха също от възможността да гласуват и в удобната секция в района на Аспровалта. Там също имаше опашка от чакащи. Силна е активността и на българите по гръцките острови, където има секции - в Родос, Кос и Крит. Повече време отнема гласуването в чужбина, където се попълва декларация, че българският гражданин не е гласувал в друга секция. Това бави процедурата по вота. В останалите секции в Гърция, които са общо 15, изборният ден протича нормално. Засега няма регистрирани нарушения или оплаквания. Очаква се избирателната активност да бъде значително по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори. Централните гръцки телевизии излъчиха репортажи от деня на вота в България, а техни репортери има и пред няколко секции в Гърция.

За първи път българите в Германия ще гласуват в 19 секции, предаде кореспондентът на вестник "24 часа" Капка Тодорова. Досега правото на глас можеше да се упражни само в дипломатически представителства в пет града. 19-те секции са разпределени в градове с най-многобройно българско население. Това са Берлин, Хамбург, Щутгарт, Мюнхен, Франкфурт, Магдебург, Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбуг, Фрайбург, Дармщат. За отварянето на толкова секции диаспората в чужбина води битка от 25 години. Доскоро се смяташе, че германската държава забранява гласуването на чужди граждани извън дипломатически представителства. След дългогодишно настояване от страна на българите в Германия до външно министерство в София този закон да бъде показан се оказа, че става дума за стара дипломатическа нота, която може да бъде отменена при желание от страна на българската администрация. Така се стигна до отваряне на секции във всеки град, в който това изрично са пожелали минимум 40 души с декларация до българското външно министерство. Изборните секции отвориха врати в 6.00 часа местно време, като активността все още не е висока, но това е нормално за страна като Германия, в която повечето гласоподаватели трябва да пропътуват известно разстояние, за да пуснат бюлетината си. По данни на германската статистическа служба, в Германия живеят 146 828 българи.

Над 200 души са гласували преди обед в сградата на посолството в Прага - сред тях временно пребиваващи и много туристи.

Спокойно и при добра организация протича гласуването в Москва. До обяд от правото си на глас се възползваха над 100 български граждани, които работят и учат в руската столица, съобщава нашият кореспондент Васко Михайлов. В Русия са разкрити две избирателни секции - в българското посолство в Москва и в консулската служба в Санкт Петербург. Гласуването за нов парламент започна точно в 6.00 часа и се очаква да приключи в 19.00 часа местно време. Едва 41 души бяха изявили предварително желание да гласуват в руската столица, а 18 в Петербург. Всеки български гражданин, имащ правото на глас, може и днес да се включи в списъците, като попълни съответната декларация и затова се очаква броят на избирателите да нарасне няколко пъти. Всички водещи руски медии съобщават за днешния парламентарен вот в България, като запознават своята аудитория с основните политически сили и техните шансове според направените тези дни социологически проучвания. Някои от изданията правят извода, че ако в резултат на предсрочното гласуване не бъде съставено стабилно правителство, страната ни може в близките месеци отново да се изправи пред необходимостта от нови избори.

Избирателните секции във Великобритания отвориха врати в 6.00 часа сутринта. Два-три часа по-късно в някои от тях, като тази в лондонския квартал "Баркинг", вече се образува огромна опашка от желаещи да упражнят правото си на вот. За първи път са открити секции в Уелс – в град Абъристуит и в Северна Ирландия – в Белфаст. Най-много секции има в българското посолство в Лондон – 4, като две от тях са в българското училище. Българските деца в кварталите Баркинг и Тотнъм, които днес имат занятия в местните училища, също станаха свидетели на изборния процес. В Глазгоу и Дънди в Шотландия, както и в английските градове Бирмингам, Колчестър и Ланкастър, местни университети предлагат условията за провеждане на изборите. На много места в провинцията домакини на избирателните секции са хотели. Гласуването ще приключи в 7.00 часа вечерта местно време, след което бюлетините ще бъдат преброени по места в секциите и изпратени с дипломатическа поща до Централната избирателна комисия в България.

Спокойно и без инциденти протича изборният ден в Испания, предаде за БНР от Мадрид Виктория Петрунова. Избирателната активност до този момент е средна, но се очаква да се повиши в рамките на деня. 1137 български граждани са заявили желание да участват в изборите за народни представители в предварително подадени заявления в 33 населени места. Освен това съгласно Решение 656 на Централната избирателна комисия се откриха избирателни секции в още три града, така те станаха общо 41 - с 15 повече от изборите миналата година. Най-много подадени заявления има в Мадрид, Барселона и Валенсия. Въпреки това нашите съграждани, които не са подали заявление, могат да упражнят правото си на глас след представяне на документ за самоличност. За първи път тази година в Мадрид и Валенсия, където има дипломатически представителства, се откриха избирателни секции допълнително извън консулството и посолството, за по-голямо удобство на гласуващите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!