Проф. Ивайло Знеполски: Всеки, който гласува, се проявява като свободен човек

Снимка: БГНЕС

Културологът професор Ивайло Знеполски не споделя негативните разсъждения, че с изборите нищо не се променя и няма смисъл от тях.

Нещата се променят, но се променят бавно, променят се с много общи усилия, по пътя на грешките и поправките. Очевидно не изградихме адекватна и полезна за всички конструкция на демократично общество, има много дефекти. /.../ Това е пътят, няма друг път, няма някаква вълшебна пръчица, която без избори, без демократични процедури да реши проблема. Другото сме го преживели вече.

Разговорът, че от избори няма смисъл е продиктуван от хора, потопени дълбоко във фалшива носталгия. Причините да гласувам е, че ще упражня правото си на свободен избор. Всеки, който отива и избере нещо от това богато ветрило, което му се предлага, се проявява като свободен човек. Той признава, че има право на избор и нещо зависи от него. Неговият избор е, един вид, упълномощаване. Той може да каже на някого нещо. Ако не отидеш, оставаш човек без език, без мнение, без тежест в обществото, човек, който пасивно очаква това, което ще му се случи. Това е един вид летаргия, сън, в който много хора изпадат и след това търсят вината някъде другаде.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Ивайло Знеполски можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!